Μπαράζ επενδύσεων για τις μεταλλουργικές

Συγκράτηση των διεθνών τιμών των βασικών μετάλλων κατά τη διάρκεια του 2007 βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές, γεγονός που συνυπολογίζουν ήδη οι μεταλλουργικές εταιρείες στην εγχώρια αγορά, παρά το ότι οι πρώτες ενδείξεις του νέου έτους δεν υποδεικνύουν δραστική πτώση των διεθνών τιμών.

Μπαράζ επενδύσεων για τις μεταλλουργικές
της Πέννυς Κούτρα

Συγκράτηση των διεθνών τιμών των βασικών μετάλλων κατά τη διάρκεια του 2007 βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές, γεγονός που συνυπολογίζουν ήδη οι μεταλλουργικές εταιρείες στην εγχώρια αγορά, παρά το ότι οι πρώτες ενδείξεις του νέου έτους δεν υποδεικνύουν δραστική πτώση των διεθνών τιμών.

Έπειτα από ένα εξαιρετικά ευνοϊκό 2006, κατά τη διάρκεια του οποίου τόσο το ”ράλι” των τιμών σε βασικά μέταλλα (χάλυβας, χαλκός, αλουμίνιο), όσο και η διαρκής αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πριμοδότησαν τη δραστηριότητα των εγχώριων επιχειρήσεων με υψηλά περιθώρια κέρδους και αύξηση πωλήσεων, το 2007 το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, πέραν των βασικών αυτών παραμέτρων, στρέφεται στην τοποθέτηση της κάθε βιομηχανίας, στις επενδύσεις της σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, καθώς και στη διείσδυση που θα επιτύχει στις διεθνείς αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2007 οι συνολικές επενδύσεις των μεταλλουργικών επιχειρήσεων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον κλάδο από τους ισχυρότερους της ελληνικής βιομηχανίας.

Η ΣΙΔΕΝΟΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ προχωρά σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της Sovel στον Αλμυρό Μαγνησίας και στην παραγωγική μονάδα της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Πιο συγκεκριμένα, στη μονάδα της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη θα τοποθετηθεί νέος κλίβανος αναθέρμανσης και θα αναβαθμιστούν οι γραμμές έλασης στο ελασματουργείο, με στόχο την αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας σε τελικά προϊόντα χάλυβα, και κυρίως σιδήρου μπετόν, από 600 σε 800 χιλ. τόνους. Αντίστοιχη αναβάθμιση μελετάται και για το ελασματουργείο της SOVEL στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Αντίστοιχα, βελτίωση μεγεθών μετά τις μεγάλες παραγωγικές της επενδύσεις αναμένει και η ΧΑΛΚΟΡ, η οποία στοχεύει στην αύξηση του ρυθμού απασχόλησης των μονάδων της, στη συνακόλουθη αύξηση πωλήσεων, αλλά και στην περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων κέρδους της.

Αναλυτικότερα, o όμιλος ΧΑΛΚΟΡ, o οποίος ελέγχει 9 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, δαπάνησε περίπου 227 εκατ. ευρώ το διάστημα 2000 - 2006, στοχεύοντας κατ’ αρχάς στην παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως και στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Ήδη η μονάδα των Οινοφύτων ανήκει στις μεγαλύτερες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θεωρείται μία από τις αποτελεσματικότερες μονάδες επεξεργασίας χαλκού με το χαμηλότερο κόστος στην περιοχή.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι στο προσεχές διάστημα οι επενδυτικές δαπάνες θα περιοριστούν σε 15 εκατ. ευρώ ανά έτος και θα αφορούν κυρίως στην επέκταση και ανάπτυξη της προϊοντικής της γκάμας.

Σημειώνεται, ότι το 2006 το μικτό περιθώριο του ομίλου ΧΑΛΚΟΡ βελτιώθηκε στο 9,5% από 8,6% το 2005, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους σχεδόν εξαπλασιάστηκε καθώς διαμορφώθηκε στο 2,9% από 0,5% το 2005.

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα δρομολογεί η ΕΛΒΑΛ, ύψους 28 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της αλλά και σε συνεργασίες με στόχο την επέκταση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές.

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις αφορούν στη μείωση του κύκλου παραγωγής και δευτερευόντως στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας. Εξάλλου, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει ένα ευρύ επενδυτικό σχέδιο το οποίο από το 2001 έως και το 2006 απορρόφησε κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή σε όγκους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της περσινής χρονιάς (περίπου σε 194 χιλ. τόνους), με όλες τις μονάδες της να βρίσκονται σε πλήρη παραγωγική ισχύ.

Σημειώνεται, ότι η βιομηχανία διατηρούσε στις αρχές του 2007 έτοιμο προϊόν 7 χιλ. τόνων, το οποίο συσσωρεύτηκε λόγω και των προβλημάτων στις εξαγωγές, που προκάλεσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον λιμένα του Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία του 2007, η διοίκηση της εταιρείας υπογραμμίζει ότι η άνοδος των πρώτων υλών ασκεί πίεση στα περιθώρια κέρδους, η οποία προς το παρόν αντισταθμίζεται μερικώς από τη διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε χαμηλά επίπεδα, ενώ καλύπτεται από την άνοδο στις τιμές κατεργασίας για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στον αντίποδα, η ζήτηση στην αγορά των ΗΠΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2005, ενώ η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση για τις εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ, όπως η ΕΛΒΑΛ.

Πέραν των αμυντικών τακτικών και των επενδύσεων για τη βελτίωση της παραγωγής της, η εταιρεία ενεργοποιεί και τις δραστηριότητές της διεθνώς. Σημειώνεται ότι εξάγει περίπου τα τρία τέταρτα της παραγωγής της (εξήγαγε το 78,4% το 2006), εκ των οποίων το 6% κατευθύνεται στις αγορές της Μέσης Ανατολής, και κυρίως στη Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η υλοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με τον ιαπωνικό όμιλο Furukawa Sky με σκοπό την προώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά μιας σειράς από νέα προϊόντα αλουμινίου, τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εναλλακτών θερμότητας αυτοκινήτων.

Στη νέα εταιρεία θα συμμετέχουν η ΕΛΒΑΛ και η Furukawa Sky με ποσοστό 50% η κάθε μία. Τα νέα προϊόντα θα κατασκευάζονται στην ΕΛΒΑΛ με μεταφορά τεχνογνωσίας, για την οποία υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΕΛΒΑΛ και της Furukawa Sky, και θα προωθούνται μέσω της εμπορικής εταιρείας σε κατασκευαστές ψυγείων και κλιματιστικών μηχανημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Η μεταφορά της τεχνολογίας και η πιστοποίηση της παραγωγής αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2007 και η διάθεση των νέων προϊόντων θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Παράλληλα, η ΕΛΒΑΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρηματία στο Ντουμπάι με σκοπό τη σύσταση μικτής εταιρείας η οποία θα προχωρήσει σε επένδυση για τη δημιουργία μονάδας διέλασης αλουμινίου στην περιοχή. Ο τοπικός επιχειρηματίας δραστηριοποιείται ήδη στην παραγωγή της πρώτης ύλης για διέλαση αλουμινίου και η νέα μονάδα θα εξυπηρετήσει την περαιτέρω καθετοποίηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΛΒΑΛ ενδέχεται να αποκτήσει ποσοστό στην υφιστάμενη εταιρεία του επιχειρηματία και αυτή εν συνεχεία να προχωρήσει στη δημιουργία της νέας μονάδας. Αυτή η μονάδα θα επιτρέψει στην ΕΛΒΑΛ να ενισχύσει την παρουσία της στις ταχέως αναπτυσσόμενες περιοχές του Κόλπου μειώνοντας έτσι το κόστος εξαγωγών.

Οφέλη από τις θυγατρικές στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία περιμένει από το 2007 και μετά η εταιρεία ΣΙΔΜΑ, καθώς στις συγκεκριμένες αγορές αναμένεται έως τα μέσα του 2007 να ξεκινήσει η μεταποιητική δραστηριότητά της.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, το 2008 οι δύο θυγατρικές αναμένεται να αποφέρουν πωλήσεις έως 35 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 το ποσό πιστεύεται ότι θα φτάσει τα 50 - 55 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, πέραν των επενδύσεων στα Βαλκάνια, η εταιρεία προωθεί τη νέα επένδυση στα Οινόφυτα, όπου θα υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα με ορίζοντα λειτουργίας τον Ιούνιο του 2007.

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ποσού 14,7 εκατ. ευρώ θέτει σε εφαρμογή και η εταιρεία Καλπίνης-Σίμος, το οποίο επιδοτείται κατά 35% από τον αναπτυξιακό νόμο και έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι επενδύσεις θα βελτιώσουν τη θέση της στον κλάδο των χαλυβουργικών προϊόντων, αυξάνοντας την ποικιλία των προϊόντων της και εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανέγερση κτιριακών και ειδικών εγκαταστάσεων ποσού 4,94 εκατ. ευρώ, νέο μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας χαλυβουργικών προϊόντων αξίας 5,94 εκατ. ευρώ, τεχνικό εξοπλισμό 2,32 εκατ. ευρώ, νέα μεταφορικά μέσα ποσού 740 χιλ. ευρώ, δαπάνες μεταφοράς και εγκατάστασης εξοπλισμού που θα φτάνουν στις 410 χιλ. ευρώ, καθώς και συστήματα αυτοματοποίησης - μηχανογράφησης κ.ά. ποσού 350 χιλ. ευρώ.

Οι τιμές και η ζήτηση

Για τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων διεθνώς οι αναλυτές εμπορευμάτων διατυπώνουν εκτιμήσεις για ισχυρή διόρθωση - εξαιρουμένου του νικελίου, που ωστόσο δεν αγγίζει την εγχώρια μεταλλουργική παραγωγή σε μεγάλο εύρος.

Αντιθέτως, τονίζουν την ισχυρή διόρθωση στην τιμή του χαλκού, τις διακυμάνσεις στις τιμές του αλουμινίου, ενώ παραμένουν θετικοί για τις τιμές του χάλυβα, δεδομένου ότι η συγκέντρωση στην παγκόσμια αγορά και η άτυπη δημιουργία καρτέλ συντηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Καθώς όμως τα διεθνή νέα για τη ζήτηση αποδεικνύουν ότι αυτή παραμένει υψηλή, με την Κίνα να απορροφά σημαντικά αποθέματα τόσο χαλκού όσο και αλουμινίου, οι φόβοι για ραγδαία υποχώρηση στις τιμές καθησυχάζονται.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 474 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/4/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v