Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ελ Ντοράντο» στο γιαούρτι βλέπει η διοίκηση της ΚΡΙ ΚΡΙ

Την έντονη δυναμική που έχει αποκτήσει στις ξένες αγορές το ελληνικό γιαούρτι υπογραμμίζει ο CEO της Κρι Κρι Παν. Τσινάβος. Τι είπε στην ΕΘΕ για τις προοπτικές, το ταμείο και τις παραγωγικές δυνατότητες της εισηγμένης.

«Ελ Ντοράντο» στο γιαούρτι βλέπει η διοίκηση της ΚΡΙ ΚΡΙ

Την εκτίμησή του ότι το 2015 θα είναι μια ανοδική χρονιά για την Κρι-Κρι εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Παναγιώτης Τσινάβος, στα πλαίσια της παρουσίασης της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της Κρι-Κρι είναι το γιαούρτι, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο κυρίως στο εξωτερικό: «Πιστεύω ότι το ελληνικό γιαούρτι θα ξεπεράσει στο μέλλον την μεγάλη επιτυχία που ήδη έχει η φέτα. Έχει αναπτυχθεί μια έντονη δυναμική. Αποτελεί πλέον ένα από τα αναπτυσσόμενα τρόφιμα και οι καταναλωτές αρχίζουν να το ανακαλύπτουν και να το εισάγουν ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής.

Η μορφή του ανταγωνισμού διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά όλα δείχνουν πως η τάση της ζήτησης είναι ανοδική», σημείωσε ο κ. Τσινάβος, προσθέτοντας πως ένα ακόμη πεδίο ανάπτυξης για την εισηγμένη θα είναι τα προϊόντα Greek Frozen Yogurt (συνδυάζουν παγωτό και ελληνικό γιαούρτι) τόσο στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, θετικά στοιχεία που αναφέρθηκαν από τη διοίκηση της Κρι-Κρι είναι ότι:

Η εισηγμένη «κλείδωσε» τις τιμές των εισαγόμενων υλών της από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχει εξασφαλίσει χαμηλό κοστολόγιο.

• Μετά και το νέο εργοστάσιο που αντικατέστησε το καμένο, η εισηγμένη χρησιμοποιεί σήμερα μόλις το 50% της παραγωγικής της δυναμικότητας, ενώ μπορεί με μικρό ύψος επιπλέον επενδύσεων, να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 50%. «Έχοντας ολοκληρώσει φέτος αυτό το project, οι επενδύσεις μας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν κυρίως στον τομέα της συντήρησης. Αντίθετα, θα δώσουμε έμφαση στην οργάνωση και σε τρόπους ανάπτυξης των πωλήσεών μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι ευκαιρίες υπάρχουν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Η εταιρεία συνεχίζει να έχει θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό) και μάλιστα εκκρεμεί η είσπραξη των χρημάτων της επιχορήγησης ύψους έξι εκατ. ευρώ από την κατασκευή της νέας μονάδας. Επιπρόσθετα, έχει εγκριθεί η λήψη ομολογιακού δανείου, το οποίο θα εκταμιευθεί μόλις η εισηγμένη κρίνει σκόπιμο.

• Η εισηγμένη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης συνέχισε να αναπτύσσεται, τόσο στο εξωτερικό (εξαγωγές από 4,6 εκατ. το 2009 στα 11,5 εκατ. ευρώ το 2013), όσο και στις εγχώριες πωλήσεις (διεύρυνση μεριδίου αγοράς κατά την ίδια περίοδο στο γιαούρτι από το 4% στο 11,8% και στο παγωτό από το 8,8% στο 11,5%). Η συνολική παραγωγή σε γάλα και γιαούρτι αυξήθηκε από τους 15,3 χιλιάδες τόνους το 2008 στους 35,5 χιλ. τόνους το 2013.

• Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 δεν θα υπάρχει παραγωγή προϊόντων της εισηγμένης από άλλες εταιρείες, πράγμα που έγινε μέσα στο 2014 εξ' αιτίας της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το εργοστάσιο στις 24/12/2013.

• Λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ, τα σχέδια για δημιουργία τοπικής μονάδας δεν θα προχωρήσουν, ωστόσο συνεχίζονται οι πωλήσεις (αν και μειωμένες) στη συγκεκριμένη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v