Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολιτική αβεβαιότητα απειλεί την πληροφορική

Καλύτερες... μέρες περιμένουν το 2015 παράγοντες του κλάδου της πληροφορικής. Προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα. Πού βασίζουν τις προσδοκίες τους. Τι δηλώνουν στελέχη τεσσάρων εισηγμένων.

Η πολιτική αβεβαιότητα απειλεί την πληροφορική

Καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2015 προβλέπουν οι παράγοντες του κλάδου της πληροφορικής, στο βαθμό ωστόσο που θα αποκατασταθεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες το κλίμα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Οι εταιρείες που έχουν έκθεση σε έργα του δημοσίου διαθέτουν αυτή την περίοδο σαφώς μεγαλύτερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό και ακόμη πιο υψηλό σε σχέση με εκείνο του 2012.

Έτσι, ζητείται τώρα περίοδος πολιτικής ομαλότητας προκειμένου να δημοπρατηθούν και ανατεθούν νέες συμβάσεις, καθώς επίσης να «τρέξουν» έργα που παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω των παρενεργειών που επέφερε στον κλάδο ο κυβερνητικός ανασχηματισμός του περασμένου Ιουνίου.

Κλίμα πολιτικής σταθερότητας ζητούν όμως και οι εταιρείες του κλάδου που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ελπίζουν πως οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να στραφούν σε επενδύσεις στην πληροφορική, μόλις δουν πως η πραγματική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

«Οι περισσότερες εταιρείες έχουν μείνει πολύ πίσω σε ότι αφορά τις επενδύσεις τους στους κλάδους της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών κατά τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθειά τους να προσέξουν περισσότερο τη ρευστότητά τους. Αυτό ήταν μια παρενέργεια της οικονομικής κρίσης. Τώρα όμως συνειδητοποιούν πως η επένδυση στην πληροφορική δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα και προτίθενται σταδιακά να αρχίσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφός τους σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις, είτε του εσωτερικού, είτε του εξωτερικού» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου.

Επίσης, μέσα στο 2015 ελπίζεται πως θα αποδώσουν περισσότερο οι προσπάθειες πολλών ελληνικών εταιρειών να διεθνοποιηθούν.

Τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης του κλάδου φάνηκαν στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου (βλέπε παρατιθέμενος πίνακας) των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής, όπου σε γενικές γραμμές βελτιώθηκε η «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι αρκετές εταιρείες του κλάδου «σήκωσαν λευκή πετσέτα» κατά τη διάρκεια της πενταετούς κρίσης και πως τώρα το «παιχνίδι» μοιράζεται σε λιγότερους «παίκτες».

Γιάννης Μερτζάνης, Αντιπρόεδρος Space Hellas

«Όσες εταιρείες από τον κλάδο της πληροφορικής κατάφεραν να αμυνθούν ικανοποιητικά απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και να ισορροπήσουν, αναμένεται μέσα στο 2015 -υπό την αίρεση της αποφυγής ακραίων καταστάσεων- να λάβουν μια ώθηση από τα έργα που δημοσίου.

Θετικό επίσης στοιχείο είναι η διαφαινόμενη πρόθεση του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις υγιείς εταιρείες του κλάδου, χορηγώντας περισσότερα δάνεια από τις αποπληρωμές των παλαιότερων οφειλών. Η πρώτη εντύπωση από τη στάση των τραπεζών είναι ικανοποιητική».

Σε ότι αφορά τώρα την οικονομική πορεία της Space Hellas, το επιτελείο της εισηγμένης δήλωσε στο Euro2day.gr: «Το 2014 κλείνει για τον Όμιλό μας με αύξηση κύκλου εργασιών, EBITDA και κερδών, αλλά και με την παραγωγή θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών και ενίσχυση ρευστότητας. Αν δεν δούμε κάποια ακραία εξέλιξη στο πολιτικό μέτωπο, εκτιμούμε ότι το 2015 θα κυλήσει ανοδικά για την Space Hellas, λόγω κάποιων νέων λογαριασμών που ανοίξαμε στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και εξ' αιτίας του μεγαλύτερου ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων που έχουμε στα έργα του δημοσίου».

Μπάμπης Στασινόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PROFILE

Ο κ. Μπάμπης Στασινόπουλος, σημείωσε πως «ο τομέας της πληροφορικής αποτελεί ανερχόμενο κλάδο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα και ως αποτέλεσμα της κρίσης, αναπτύσσοντας και υλοποιώντας νέα προϊόντα εντός και εκτός συνόρων. Το οποίο γίνεται εμφανές από τις δραστηριότητες των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής στο εξωτερικό.

Υπάρχει, λοιπόν, η σχετική αισιοδοξία ότι ο κλάδος θα βελτιώσει τις αποδόσεις του το 2015, τόσο από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο όσο και από τις νέες λύσεις που προσφέρονται. Μικρότερος βαθμός αισιοδοξίας υπάρχει για την ανάκαμψη της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και τις ανάγκες των δημόσιων οργανισμών για την αυτοματοποίηση των εργασιών τους και συναλλαγών με τους πολίτες. Οι προσπάθειες της πολιτείας θα πρέπει να ενισχύσουν τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής ιδίως όσες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό εφόσον αναδεικνύουν τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας εφόσον προσφέρουν θέσεις εργασίας, βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και κυρίως εξαγώγιμο προϊόν».

Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά την PROFILE, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε πως «ακολουθώντας το στρατηγικό της σχεδιασμό με έντονη δραστηριοποίηση στο εξωτερικό και ανάπτυξη νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται πλήρως στις εγχώριες και διεθνείς προδιαγραφές και κανονιστικά πλαίσια, τα μηνύματα είναι θετικά στην επίτευξη των στόχων. Οι Χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζουν σημαντική κινητικότητα ως προς τις επενδύσεις τους σε νέα συστήματα πληροφορικής με έμφαση στη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών και συμμόρφωσης με τις κανονιστικές οδηγίες, ανάδειξη της ανταγωνιστικής εξυπηρέτησης των πελατών και χρήση νέων τεχνολογιών.

Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει τις λύσεις της σε διεθνείς τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες προσφέροντας ολοκληρωμένη διαχείριση των εργασιών τους. Αποτέλεσμα της διεθνούς επέκτασης είναι και οι ενέργειες της εταιρείες για ενίσχυση των γραφείων στο εξωτερικό με έμπειρα στελέχη, ενίσχυση του branding και κυρίως παρουσίαση των νέων καινοτόμων λύσεων για το χρηματοοικονομικό τομέα.

Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά στη χρονιά που έρχεται».

Γιάννης Καματάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MLS

Η προώθηση των έργων υποδομής τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των εταιριών τεχνολογίας-πληροφορικής αλλά και ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι προφανές ότι η αγορά επιθυμεί σταθερότητα και ηρεμία και επομένως εκλογές στην ώρα τους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Για την MLS το 2015 αποτελεί χρόνια σταθμό μιας και έχει αρχίσει να αποδίδει η επίμονη στρατηγική των τελευταίων ετών για επιτυχημένη διείσδυση στα πλέον καταναλωτικά προϊόντα τεχνολογίας (Smartphones και Tablets). Η MLS στοχεύει σε μεγάλη ανάπτυξη το 2015 και ατενίζει τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και ενθουσιασμό όσον άφορα την ίδια. Επίσης, θα συνεχιστεί τη νέα χρονιά, με μεγαλύτερη ένταση, το πρόγραμμα προσλήψεων που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες.

Αντώνης Κοτζαμανίδης, διευθύνων σύμβουλος της Entersoft

Το 2014 ήταν μια μικτή χρονιά για τον κλάδο της πληροφορικής που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα: Είχε ένα αρκετά ανοδικό πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το 2013, όμως στη συνέχεια -και όσο οι πολιτικές εξελίξεις οξύνονταν- τα πράγματα άρχισαν να επιδεινώνονται. Την ακριβώς αντίθετη εικόνα βλέπω για το 2015: Μια κάπως συγκρατημένη εικόνα κατά το πρώτο μισό της χρονιάς και μια ανάκαμψη στη συνέχεια.

Σε ότι αφορά τώρα τις επιχειρήσεις του κλάδου πληροφορικής που έχουν έμφαση στα δημόσια έργα, εκτιμώ ότι το 2014 κινήθηκε ανοδικά και ακόμη καλύτερα θα εξελιχτεί το 2015. Και αυτό, γιατί το ΕΣΠΑ βρίσκεται προς το στάδιο της ολοκλήρωσής του και έτσι τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα έργων των εταιρειών είναι αυξημένα. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι δεν θα ζήσουμε ακραίες πολιτικές καταστάσεις και έτσι χαθούν κάποια κονδύλια του ΕΣΠΑ. Εκτιμώ πάντως -ή έστω θέλω να πιστεύω- ότι δεν θα φτάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις.

Ειδικότερα τώρα για την Entersoft, μετά από ένα 2014 ισχυρής ανάπτυξης, προβλέπω ότι η βελτίωση των επιδόσεών μας θα συνεχιστεί και μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς.

Αποτελέσματα 9μήνου εισηγμένων εταιρειών

 

 

 

 

Εταιρεία

         Κύκλος  εργασιών

            E B I T D A

      Κέρδη προ φόρων

 

2014

2013

2014

2013

2014

2013

Quest Holdings

220.384

209.685

14.702

8.853

6.138

4.212

MLS

8.178

6.096

3.869

3.626

1.726

1.508

Byte Computers

19.735

17.372

1.972

1.251

597

-373

Space Hellas

29.356

30.799

3.035

2.886

573

370

PROFILE

6.568

6.126

1.906

1.725

489

214

Λογισμός

1.421

1.495

703

684

3

-151

Ίλυδα

2.235

2.686

726

630

-680

-919

Altec

15.210

14.799

376

497

-4.941

-4.599

Τα ποσά σε χιλιάδες ευρώ

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v