Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόρισμα εισαγγελέα: Στο αρχείο η υπόθεση Χαΐκάλη

Δεν στοιχειοθετείται αξιόποινη πράξη εκ μέρους του Γ. Αποστολόπουλου και η υπόθεση τίθεται στο αρχείο. Υπόνοιες για «στήσιμο» από την πλευρά Χαΐκάλη. Ανοικτό θέμα η νομιμότητα της καταγραφής των συνομιλιών από τον βουλευτή. Τι λέει ο Αποστολόπουλος. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Πόρισμα εισαγγελέα: Στο αρχείο η υπόθεση Χαΐκάλη

Στο Αρχείο τίθεται το σκέλος της υπόθεσης για την καταγγελόμμενη δωροδοκία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαικάλη από τον επιχειρηματία Γ. Αποστολόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επτασέλιδο πόρισμά του ο εισαγγελέας Εφετών Π. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει οτι απο κανένα στοιχείο δεν στοιχειοθετείται αξιόποινη πράξη εκ μέρους του κ. Αποστολόπουλου ενώ αφήνει και υπόνοιες ότι το όλο θέμα ήταν "στημένο" από την πλευρά του Π. Χαικάλη.

Παραλληλα, στο πόρισμα του ο εισαγγελέας αφήνει ανοιχτό το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες κατεγράφη από τον Παύλο Χαΐκάλη η συνομιλία του με τον Γ. Αποστολόπουλο και κατά πόσο είναι νόμιμη η καταγραφή.

Αναλυτικότερα σε επτά σελίδες που αριθμεί το πόρισμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος ποινικής δίωξης σε βάρος του επιχειρηματία Γ. Αποστολόπουλου καθώς δεν προκύπτουν ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για την πράξη της δωροδοκίας βουλευτή.

"Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος ούτε προέκυψε η βασιμότητα της καταγγελίας", αναφέρεται.

Πάντως ο εισαγγελέας δεν φαίνεται να πείθεται για την βασιμότητα των καταγγελιών του Παύλου Χαΐκάλη αφού όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο Αποστολόπουλος είχε παγιδεύσει το χώρο.

"Και το προσελθόν (Αποστολόπουλος) στη συνάντηση πρόσωπο είχε επίσης παγιδέψει το χώρο με τοποθέτηση συσκευής καταγραφής ήχου κάτω από τραπέζι της συνάντησης με κάμερα σε ανιχνευτή φωτιάς στο ταβάνι της οροφής αλλα και με τοποθέτηση ενός ζευγαριού σε σωστά επιλεγμένη θέση ώστε να εχει πλήρη οπτική επαφή με τα συνομιλούντα προσωπα".

Ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει πως " ο δράστης ενός σοβαρού κακουργήματος δεν μπορεί να προσλαμβάνει μάρτυρες που θα παρακολουθούσαν τα γεγονότα, να τους εγκαθιστά σε θέση που βλέπουν τα πάντα, να τοποθετεί συσκευή παρακολούθησης κάτω από το τραπέζι και να εγκαθιστά κάμερα για να καταγράφει το έγκλημα".

Κατά τον Εισαγγελέας προκαλεί δικονομική αλλά και ουσιαστική απορία η μη προσέλευση του κ. Χαικάλη στις αρμόδιες αρχές που είχαν την τεχνογνωσία να χειριστούν την υπόθεση.

"Προκύπτει αναμφίβολα ότι μέχρι τις 18.15 της 12ης Δεκεμβρίου τόσο η εισαγγελία εφετών Αθηνών όσο και η αστυνομία δε γνώριζαν τα στοιχεία του προσώπου που θα προσέγγιζε και θα επισκέπτονταν τον Χαικάλη στο σπίτι του. Η ασφάλεια τα έμαθε ατύπως εκείνη τη στιγμή και επίσημα 20.10 της ίδια μέρα όταν ο Χαΐκαλης έδωσε κατάθεση στη ΓΑΔΑ."

"Έτσι πιθανολογείται σφόδρα ότι η μη προσέλευση του Αποστολόπουλο δεν οφείλεται σε διαρροή για τον απλούστατο λόγο ότι μέχρι τις 18.15 δεν γνώριζε κανείς τα στοιχεία της ταυτότητας του ατόμου που θα εμφανιζόταν. Η μη προσέλευση οφείλεται προδήλως στο ότι ο Αποστολόπουλος δεν είχε ουδέποτε αληθή και σπουδαία πρόθεση εμφάνισης και προσφοράς του χρηματικού ποσού", συμπεραίνει ο κ Παναγιωτοπουλος.

Μάλιστα ο εισαγγελέας διερωτάται για ποιο λόγο ανησυχούσε ο Χαικάλης όταν ήρθε στην εισαγγελία και καταλήγει στο ενδεχόμενο να φοβόταν ότι γνώριζε πως ο συνομιλητής του τον καταγράφει και μπορεί να βγει υλικό σε βάρος του.

Σχετικά με την αίτηση για άρση τηλεφωνικού απορρήτου και απογνητοφώνηση υλικού ο εισαγγελέας τονίζει οτι δεν υφίσταται αρμοδιότητα του δικαστικού συμβουλίου σε αυτή τη φάση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απορριφθεί και ως ουσιαστικά αβάσιμη καθώς το υλικό λήφθηκε παράνομα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευλογα ερωτήματα

Παρά την ομολογημένη απόπειρα χρηματισμού βουλευτή, η παραπομπή στο αρχείο της υπόθεσης χωρίς προηγουμένως να έχει διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων, γεννάει εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ορθότητα και την σκοπιμότητα της απόφασης.

Αποστολόπουλος: Αποδείχτηκε η πολιτική ποιότητα του κ. Χαϊκάλη 

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, το πρόσωπο των τελευταίων ημερών, που φέρεται να ήταν ο μεσάζων στην καταγγελόμενη ως απόπειρα χρηματισμού από τον Παύλο Χαϊκάλη δέχθηκε με ικανοποίηση το πόρισμα των δικαστικών αρχών να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. «Αποδείχτηκε η πολιτική ποιότητα του κ.Χαϊκάλη» είπε στους δημοσιογράφους, συγκινημένος για το πόρισμα του κ.Παναγιωτόπουλου.

Καμμένος: Δικαστικό πραξικόπημα

Αιχμές κατά της δικαιοσύνης άφησε ο Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας την απόφαση των δικαστικών αρχών να θέσουν στο αρχείο την έρευνα για τις καταγγελίες Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του.

Δικαστικό πραξικόπημα χαρακτήρισε την αρχειοθέτηση της καταγγελίας Χαϊκάλη για την απόπειρα χρηματισμού του από τον Γιώργο Αποστολόπουλο ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο Twitter λίγα λεπτά μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος του αντεισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου.

Ο κ. Καμμένος υποστηρίζει ότι το «δικαστικό πραξικόπημα» είχε προαναγγείλλει από την Κυριακή ο πρωθυπουργός «με αγνόηση βίντεο και φωνής που αποδεικνύεται απ. δωροδοκίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v