Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως είδε ο ξένος Τύπος τη 2η ψηφοφορία για ΠτΔ

Για αποτυχία στην δεύτερη προσπάθεια εκλογής ΠτΔ κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας πως η χώρα έρχεται πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές, αν και είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα μετά την συγκέντρωση 8 επιπλέον ψήφων υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Πως είδε ο ξένος Τύπος τη 2η ψηφοφορία για ΠτΔ

«Η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις κάλπες καθώς ο Σαμαράς χάνει την 2η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου», αναφέρει το Business Week, λέγοντας πως η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει τρομάξει τις αγορές, ξυπνώντας μνήμες της κρίσης του 2012.

Το CNBC κάνει λόγο για «αστάθεια στην Ελλάδα καθώς αποτυγχάνει και πάλι η εκλογή Προέδρου». «Οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν και πάλι να εγκρίνουν την επιλογή του πρωθυπουργού για Πρόεδρο, αποτέλεσμα που θα μπορούσε να στείλει τη χώρα πίσω στις κάλπες», σχολιάζει.

«Οι αγορές παρακολουθούν το Ελληνικό Δράμα, καθώς ζυγίζουν τις επιπτώσεις της ΕΚΤ», σύμφωνα με το Bloomberg που αναφέρει ότι η ελληνική πολιτική σκηνή γίνεται πηγή ανησυχίας για τις χρηματαγορές για μια ακόμα φορά.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο αποτυγχάνει να εκλέξει πρόεδρο – Ανοικτή η προοπτική νίκης του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ σε πρόωρες εκλογές» αναφέρουν οι Financial Times, ενώ η Wall Street Journal σημειώνει πως «η Ελληνική Βουλή απέτυχε να στηρίξει τον υποψήφιο για την Προεδρία στη δεύτερη ψηφοφορία», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο Σαμαράς κατάφερε να συγκεντρώσει οκτώ περισσότερες ψήφους απ' ότι στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

«Η ψήφος για την Προεδρία στην Ελλάδα πάει στον τρίτο γύρο», αναφέρει η Guardian, σχολιάζοντας πως το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και αφήνει ανοικτές όλες τις πιθανότητες για τον τρίτο γύρο.

Γερμανικά ΜΜΕ: Όλα θα κριθούν στην τρίτη εκλογή

«Αποτυχία εκλογής Σταύρου Δήμα και στο δεύτερο γύρο», «Οι έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν πρόεδρο», «Χωρίς πλειοψηφία ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος», είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι με τους οποίους τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποδέχονται το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της προεδρικής εκλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο, μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Μόνο 168 υπέρ του Σταύρου Δήμα, 131 παρών. Τελευταία ευκαιρία η 29η Δεκεμβρίου. Στον τρίτο γύρο απαιτούνται μόνο 180 ψήφοι», σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit σημειώνει ότι«η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατάφερε να εκλέξει τον υποψήφιό της. Ολοένα και πιο πιθανή η προσφυγή στις κάλπες. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά για απόπειρα διαφθοράς».

Αν αποτύχει η εκλογή Δήμα και στον τρίτο γύρο η Ελλάδα θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες για να εκλέξει νέο κοινοβούλιο, μεταδίδει το γερμανόφωνο Γαλλικό Πρακτορείο Ειήσεων.

«Κουμπωμένο» το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Συγκρατημένα αντιδρούν από το πρωί οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και λόγω του δεύτερου γύρου της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα. Επενδυτές δήλωναν ότι σχεδόν κανείς δεν αναμένει πια την συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην ελληνική βουλή. Καθοριστικό θεωρούν τον τρίτο γύρο την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου. Ειδικοί της γερμανικής National-Bank AG με έδρα την πόλη του Έσσεν αναμένουν μάλιστα ότι «τις επόμενες μέρες θα γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις στην αντιπολίτευση».

Οι αγορές ανησυχούν ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις ενδεχόμενες εκλογές η ευρωκρίση θα επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Χαρακτηριστική η εκτίμηση του Μάνις Σινγκ, επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος στην Crossbridge Capital στο Λονδίνο: Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ «εμπεριέχουν ένα σημαντικό ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Μια πραγματική δοκιμή για την ΕΕ και τον Μάριο Ντράγκι», ο οποίος δήλωσε ότι θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να θωρακίσει το ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του Μαξ Μπράιερ, επικεφαλής του τμήματος παραγώγων στην BMO Capital Markets Cop. στην Νέα Υόρκη: «Σε περίπτωση που υποχωρήσει το χρηματιστήριο Αθηνών ίσως ο Αντώνης Σαμαράς να καταφέρει να επιβάλει τον υποψήφιό του στον τρίτο γύρο και έτσι θα αποφευχθεί μια ενδεχόμενη καταστροφή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v