Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμήκυνση του χρέους στα 100 χρόνια προτείνει καθηγητής του Πρίνστον

Με μια επιμήκυνση που στην ουσία θα αποτελεί διαγραφή του ελληνικού χρέους, "η χώρα θα παραμείνει κάτω από πίεση να κάνει μεταρρυθμίσεις και να διαχειρισθεί τα δημόσια οικονομικά της, αλλά με ένα λιγότερο πολιτικά βαρύ καθεστώς", υποστηρίζει ο καθηγητής.

Επιμήκυνση του χρέους στα 100 χρόνια προτείνει καθηγητής του Πρίνστον
Ο μόνος σωστός δρόμος σήμερα για την τρόικα, είναι να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της έναντι των επίσημων δανειστών σε 100 χρόνια".

Αυτό αναφέρει ο Ασόκα Μόντι (Ashoka Modi), Ινδός καθηγητής οικονομικών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον, σε άρθρο που αναρτήθηκε στο γνωστό think tank των Βρυξελλών Bruegel.

Ο κ. Μόντι σημειώνει ότι μία τόσο μεγάλη επιμήκυνση του χρέους σημαίνει στην πραγματικότητα διαγραφή, αλλά η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να βοηθήσει τους Γερμανούς ηγέτες να δηλώσουν στους πολίτες τους ότι το χρέος θα αποπληρωθεί.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει ο Μόντι, ήταν πληθώρα τα λάθη που έγιναν από την Ευρώπη. "Μία νέα αρχή, όμως, είναι τώρα δυνατή", τονίζει, προσθέτοντας:

"Διαγράψτε το ελληνικό χρέος στην τρόικα. Με ένα πρωτογενές πλεόνασμα - περισσότερα έσοδα από δαπάνες - και με ένα πλέον πολύ μικρό βάρος δημόσιου χρέους, η Ελλάδα μπορεί να κάνει μία νέα αρχή με τους ιδιώτες πιστωτές".

"Το έργο του ελέγχου των δημοσιονομικών λογαριασμών της Ελλάδας", είπε, "πρέπει να μετατεθεί από το γραφείο του κ. Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες - και από τους Γερμανούς αξιωματούχους - στους ιδιώτες πιστωτές".

Συνεχίζοντας, ο Μόντι σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό "η Ελλάδα θα παραμείνει κάτω από πίεση να κάνει μεταρρυθμίσεις και να διαχειρισθεί τα δημόσια οικονομικά της, αλλά με ένα λιγότερο πολιτικά βαρύ καθεστώς".

Πηγή: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v