Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση 500 εκατ. στα φέσια του Δημοσίου στην αγορά

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων του Δημοσίου και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου περιορίστηκαν από 5,038 δισ. τον Οκτώβριο σε 4,535 δισ. το Νοέμβριο.

Μείωση 500 εκατ. στα φέσια του Δημοσίου στην αγορά

Λιγότερα κατά 500 εκατ. ευρώ εμφανίζονται τα «φέσια» του δημόσιου τομέα προς την αγορά το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών το συγκεκριμένο μήνα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κρατικών φορέων έφταναν τα 3,804 δισ. ευρώ έναντι 4,319 δισ. τον Οκτώβριο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ύψους 731 εκατ. έναντι 718 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Η «σούμα» δηλαδή βγάζει ότι οι οφειλές περιορίστηκαν από 5,038 δισ. τον Οκτώβριο σε 4,535 δισ. το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα «την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Μάλιστα, αυτό γίνεται με την παράλληλη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που σε κάθε περίπτωση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη».

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από το Δεκέμβριο του 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 55%. Συνεπώς, η χώρα, το 2014, θα παρουσιάσει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, σημαντικό και αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Επιτυγχάνεται, έτσι, η αναγκαία συνθήκη για τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας».

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v