Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια χαρτιά ρίχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για τους αναποφάσιστους

Με οδηγό τις δημοσκοπήσεις χαράσσεται η τακτική των 15 τελευταίων ημερών πριν την κάλπη. Η πρόταξη οικονομίας και ασφάλειας από τη ΝΔ και η ρητορική της αυτοδυναμίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Ποια χαρτιά ρίχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για τους αναποφάσιστους

Ένα από τα πιο σημαντικά ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, αλλά και των μυστικών που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα είναι ότι ακόμα και σήμερα, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγάλο: στο 9,6% - 18% (μαζί με την αδιευκρίνιστη ψήφο) τους προσδιορίζουν οι τέσσερις τελευταίες έρευνες, κάτι που τα κομματικά επιτελεία αξιολογούν ιδιαίτερα, προσαρμόζοντας μάλιστα την τακτική τους βάσει αυτού του δεδομένου.

Το άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από τα γκάλοπ, πέραν της πρωτιάς του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα σε όλα, είναι ότι το δίπολο Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, στο πέρασμα των ημερών, ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο, συμπιέζοντας επικίνδυνα τα μικρότερα κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτή είναι η τρίτη -πιθανόν καθοριστική για τις εξελίξεις- θέση, ενώ δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η προσπάθεια εισόδου στη Βουλή κομμάτων που κινούνται γύρω από το πολυπόθητο 3%.

Η Ν.Δ. δείχνει αποφασισμένη να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο κυρίως μέτωπα, της οικονομίας και της ασφάλειας, ψάχνοντας την πολύπλευρη διεύρυνση που θα μπορέσει, όπως υποστηρίζουν στη Συγγρού, να γυρίσει το παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ανακοινώσεις του κόμματος, μέσω είτε της εκπροσώπου Μαρίας Σπυράκη είτε του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, οι δύο συγκεκριμένοι τομείς αποτελούν αιχμή του δόρατος.

Με αφορμή, για παράδειγμα, τη συνέντευξη Τσίπρα στη Real News, ο κ. Σταμάτης παρατήρησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «υπόσχεται είτε χρεοκοπία είτε... χέρι στις καταθέσεις των πολιτών», την ίδια ώρα που το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ., σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, υποστήριζε πως «προκαλεί γέλιο σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό καθώς τάζει στους πάντες τα πάντα, ξεπερνώντας ακόμα και το γνωστό "λεφτά υπάρχουν"».

Από την άλλη, η Συγγρού δίνει έμφαση και προβάλλει τη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο Παρίσι που «μαζί με τους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου δίνουν ενωμένοι τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», με την εκπρόσωπό της να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι «εξαγγέλλει ανοιχτά σύνορα, άοπλη αστυνομία και μοιράζει ιθαγένεια σε παράνομους μετανάστες».

Δυναμική νίκης

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποκρούσει τις καταγγελίες της Ν.Δ., παραθέτοντας δηλώσεις θεσμικών παραγόντων της Ευρώπης, αλλά και ηγετών χωρών της Ε.Ε., καθώς και ξένα δημοσιεύματα, που, κατά την Κουμουνδούρου, κλείνουν οριστικά το θέμα του Grexit. Εγκαλούν τη Ν.Δ. για ακατάσχετη κινδυνολογία, που όμως «δεν αποδίδει στους πολίτες, όπως συνέβη το 2012», ενώ στη ρητορική τους χρησιμοποιείται ακόμα πιο συχνά από ό,τι πριν το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας στις 25 Ιανουαρίου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν να παγιώσουν ακόμα και στους πιο επιφυλακτικούς τη δυναμική της νίκης που φέρεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, στην εξασφάλιση των 151 τουλάχιστον εδρών κατά την εκλογική διαδικασία.

«Η πρωτιά δεν ανατρέπεται σε καμία περίπτωση και πλέον κοιτάζουμε τη διαφορά», υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί εντός του κόμματος, αλλά και αυτό που θέλουν να περάσει προς τα έξω.

Από την Καλαμάτα χθες ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την επόμενη μέρα και τις επαφές με τους δανειστές. «Ακόμα και το Βερολίνο είναι ανοιχτό σε διάλογο μαζί μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες εντυπώσεις

Τα δύο κόμματα έβγαλαν στη δημοσιότητα και τα πρώτα τους διαφημιστικά σποτ. Η Ν.Δ. αποφάσισε να επενδύσει στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις δείχνει να βρίσκεται ψηλά σε δημοφιλία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελπίδα της επόμενης μέρας, ότι η σκληρή σημερινή πραγματικότητα σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι λίστες Επικρατείας των κομμάτων, τα οποία θα επιχειρήσουν να κερδίσουν τις τελευταίες εντυπώσεις όσον αφορά την επιλογή προσώπων και ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή οι διεργασίες είναι έντονες για την εξασφάλιση του ονόματος-κράχτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. θα είναι ο μέχρι τώρα πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ ο Βασίλης Οικονόμου φέρεται να έχει καπαρώσει την τέταρτη θέση. Έντονα ακούγονται τα ονόματα των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρη Σταμάτη, Σταύρου Παπασταύρου καθώς και του Γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, όλα πάντως τα ενδεχόμενα μέχρι και την ύστατη ώρα είναι ανοιχτά. Στην τρίτη θέση αναμένεται να καταλάβει η κα. Νίκη Κεραμέως.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Αντωνοπούλου Ράνια και ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v