Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιγμα Τσίπρα προς τη μεσαία τάξη

Στροφή προς τον ρεαλισμό, αλλά και ερωτηματικά. Όχι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΓΑΠ. Απορρίπτει το δημοψήφισμα. Η γραμμή για διαπραγμάτευση και πληρωμές ομολόγων. «Θα ήμασταν παρανοϊκοί να διαλύσουμε το ευρώ», τονίζει.

Ανοιγμα Τσίπρα προς τη μεσαία τάξη

Η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Star και στον Νίκο Χατζηνικολάου ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη στροφή που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό. Με εμφανή την προσπάθειά του να προσεγγίσει τους «νοικοκυραίους», αλλά και τους αναποφάσιστους, που ακόμα και τώρα, δέκα σχεδόν μέρες πριν από τις κάλπες, είναι πολλοί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς πιο... προσγειωμένος σε σχέση με το παρελθόν, επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός σε μια σειρά θεμάτων όπως το Grexit, τη φορολογία, τις καταθέσεις, ακόμα και τις αποκρατικοποιήσεις που θα επανεξεταστούν, όπως είπε.

Από την άλλη, δεν ήταν σαφής σε όλες τις απαντήσεις του, καθώς δεν προσδιόρισε, για παράδειγμα, ποιους θεωρεί πλούσιους, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του εφόσον κερδίσει τις εκλογές, τόνισε ότι δεν έχει plan B, αποφεύγοντας όμως να ξεκαθαρίσει τόσο τη στόχευσή του για το χρέος όσο και τις εναλλακτικές επιλογές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την πόρτα συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα στο ΚΚΕ για μετεκλογική στήριξη, έστω με τη μορφή της ψήφου ανοχής. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, είναι η αυτοδυναμία, ξορκίζοντας το σενάριο των δεύτερων επαναληπτικών εκλογών, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος εάν παρουσιαστεί εμπλοκή στις συνομιλίες, ενώ στο ερώτημα «ευρώ πάσει θυσία;», απάντησε «ευρώ χωρίς άλλες θυσίες». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

ΓΙΑ ΤΟ GREXIT: «Το περιβόητο Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποιήθηκε για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και έχει πεθάνει. Ορισμένοι προσπάθησαν να το αναστήσουν χωρίς επιτυχία. Και δεν τα κατάφεραν γιατί οι εταίροι μας το διαψεύδουν. Δεν είναι ούτε δική μας επιθυμία, ούτε της κυρίας Μέρκελ, ούτε κανενός. Θα ήμασταν παρανοϊκοί αν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την ευρωζώνη. Δεν έχουμε και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κρυφή ατζέντα... Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να απαντήσει όχι στο αίτημα για διαπραγμάτευση η Μέρκελ. Θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας ως δική της επιτυχία... Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε κανένα θέμα χρεοκοπίας και ο θέσεις μας γίνονται αποδεκτές από οικονομολόγους διεθνούς κύρους. Εμείς δεν προτείνουμε διάλυση της Ευρώπης, αλλά το δρόμο για τη διάσωση της Ευρώπης... Τα χρήματα που πρέπει να δοθούν τον Μάρτιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι 1,4 δισ. Για 1,4 δισ. θα τιναχτεί στον αέρα η ευρωζώνη και η Ελλάδα; Μέχρι τον Ιούλιο που είναι τα μεγάλα ποσά θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι».

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ: «Ο δικός μας στόχος είναι να θέσουμε σε διαπραγμάτευση τη δανειακή σύμβαση ειδικά στο ζήτημα του χρέους. Οι αντίπαλοί μας λένε μνημόνιο και δανειακή σύμβαση είναι το ίδιο πράγμα. Είναι όμως δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Θα καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε τη δανειακή σύμβαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την αναδιάρθρωσή του, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Μαξιμαλιστικός στόχος μας να διαγράφουμε πάνω από 60% του χρέους, να επιτύχουμε μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και ρήτρα ανάπτυξης».

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όχι τεράστια πλεονάσματα. Εμείς πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όχι να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα λιτότητας που έχει αποτύχει.

ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ: «Ο λαός έχει την εμπειρία και τη σοφία να κάνει τη σωστή επιλογή και να επιλέξει σταθερή κυβέρνηση και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία που χρειάζεται για να του λύσει τα χέρια. Η Αριστερά είναι μία παράταξη που έχει δώσει πολλά στον τόπο. Σε μία θέση δεν βρέθηκε ποτέ: στη θέση της ευθύνης της διακυβέρνησης του τόπου. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα τη δώσει μισή και κουτσουρεμένη αυτή την ευκαιρία. Και εμείς αναλαμβάνουμε ευθύνη αυτήν τη στιγμή και θα μπορέσουμε να τη φέρουμε εις πέρας εάν έχουμε λυμένα τα χέρια μας».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: «Δεν μπορείς να αναζητήσεις την τομή και το καινούργιο με τα παλαιά υλικά... Μέχρι σήμερα οι έξι μήνες ζωής του Ποταμιού φανερώνουν ότι επιδιώκει να είναι μία συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα κατοχυρωμένο έναντι κινδύνων και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες και δεν υπάρχει καμία ανησυχία».

ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχθούν τις προτάσεις του: «Εάν ακουστεί η λέξη 'όχι' εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κανένα δημοψήφισμα, κανένα δίλημμα. Καμία κρυφή ατζέντα. Να τελειώνουμε με αυτό».

ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: «Προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καθιερωθεί σε σταθερή βάση ένα δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα με προοδευτικούς συντελεστές ανάλογα με τα εισοδήματα των πολιτών, που δεν θα αλλάζει συνεχώς. Ο φορολογικός συντελεστής θα είναι χαμηλός για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Σημασία δεν έχει να αυξήσουμε τη φορολογία, αλλά και να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή... Πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία περιουσιολογίου, όχι για να φορολογήσουμε τους πίνακες και τα τιμαλφή, αλλά για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, ένα database για το πόθεν έσχες».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: «Είναι θέμα ζωντανό και το θέτουμε διαρκώς στο τραπέζι της συζήτησης. Δεν το ανταλλάσσουμε με το χρέος, αλλά είναι ιστορική υποχρέωση της Γερμανίας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στη γενιά της εθνικής αντίστασης».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ : «Δεν έχουμε πρόθεση ρεβανσισμού ούτε δίωξης αρκεί κάποιος να κάνει σωστά τη δουλειά του. Αυτό που διέπραξε όμως βγαίνοντας ανοιχτά και καταγγέλλοντας έλλειψη ρευστότητας ήταν έξω από το θεσμικό πλαίσιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v