Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΕΚΤ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες

H EKT απειλεί την Ελλάδα ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες. Η απειλή έπιασε το 2010 στην Ιρλανδία και το 2013 στην Κύπρο, υπενθυμίζει το Bloomberg. Η εκροή καταθέσεων 3 δισ. το Δεκέμβριο και η αναπόφευκτη προσφυγή στον ELA.

Γιατί η ΕΚΤ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες

Ένα βήμα πριν τον ELA βρίσκονται και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ανεξαρτήτως του ποιος θα βρεθεί στην κυβέρνηση, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας πως οι απειλές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κάτι που η Αθήνα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη.

Στο εκτενές άρθρο για την κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Bloomberg αναφέρει πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί να στραγγαλίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αν και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει».

«Ο Ντράγκι επαναλαμβάνει την ίδια τακτική που εφάρμοσε στην Ιρλανδία και στην Κύπρο όπου ο κίνδυνος να κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ έπεισε τους πολιτικούς να κινητοποιηθούν» σημειώνει το άρθρο. Καθώς, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, «η ΕΚΤ σηματοδοτεί την πρόθεσή της να αποσύρει τη χρηματοδότηση των 30 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα περιέλθει σε κρίση που θα τη φέρει τελικά εκτός ευρωζώνης».

«Μπορεί να διαδίδονται αυτές οι απειλές, αλλά θα ήταν αξιοσημείωτο εάν πραγματικά συνέβαινε κάτι τέτοιο» εξηγεί ο James Nixon, επικεφαλής ανάλυσης της Oxford Economics και συμπληρώνει: «Η διαπραγμάτευση ξεκινά με την απειλή αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής. Όμως, η κατάργηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι κάτι που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ».

Από το 2010, η ΕΚΤ δέχεται ελληνικά ομόλογα με αξιολόγηση junk ως collateral για τις δραστηριότητες αναχρηματόδοτησης, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με το πρόγραμμα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει διευκρινίσει πως εάν σταματήσει αυτή η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν άλλη πηγή για περίπου 30 δισ. ευρώ. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς η ΕΚΤ πρόκειται να σταματήσει να δέχεται τραπεζικά ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις από ορισμένες χώρες τον Μάρτιο.

«Μια λύση για τις τράπεζες θα ήταν ο Emergency Liquidity Assistance (ELA)» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Είναι ένα εργαλείο που η Ελλάδα χρησιμοποίησε το 2012 κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του χρέους και αναμένεται να δοκιμάσει και πάλι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών».

Το Bloomberg θυμίζει ότι το Νοέμβριο του 2010, ενώ η Ιρλανδία προσπαθούσε να αποφύγει το πρόγραμμα στήριξης, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ έστειλε μία επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, που έγειρε την πλάστιγγα. Ο κ. Τρισέ επεσήμανε το εξαιρετικά μεγάλο ELA των ιρλανδικών τραπεζών και είπε ωμά ότι περαιτέρω έγκριση θα δοθεί με την προϋπόθεση προγράμματος στήριξης για τη χώρα. Κάτι παρόμοιο έγινε τρία χρόνια αργότερα στην Κύπρο, ενώ στο τιμόνι της ΕΚΤ βρισκόταν ο Μάριο Ντράγκι. Αφού το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε τους όρους του μνημονίου το Μάρτιο του 2013, η ΕΚΤ έδωσε στη χώρα προθεσμία 4 ημερών προκειμένου να εγκρίνει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα με την απειλή της ανάκλησης της χρηματοδότησης.

Στην Ελλάδα, οι ανάγκες των τραπεζών είναι μεγαλύτερες. Σύμφωνα με το Bloomberg, η αναχρηματοδότηση των τραπεζών φτάνει στο 11% με 12% των ισολογισμών του κλάδου. «Αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί εάν οι καταθέτες πάρουν τις καταθέσεις τους εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας» υποστηρίζει το πρακτορείο, αποκαλύπτοντας ότι το Δεκέμβριο υπήρξαν καθαρές εκροές 3 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες έκτοτε αυξάνονται, σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη.

Ερώτημα παραμένει επίσης και το πώς θα διαχειριστεί η ΕΚΤ τη χώρα εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

«Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν προβληματικό να ανακοινωθεί τον Ιανουάριο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που θα περιλαμβάνει και τα ελληνικά ομόλογα» εξηγεί ο Ardo Hansson, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μιλώντας στο Bloomberg και συμπληρώνει: «Όταν υπάρχει η πιθανότητα να έρθει κάποιος και να πει ότι θα αναδιαρθρώσω το χρέος μου, το να δεσμευτείς να αγοράσεις τέτοια ομόλογα στα όρια αυτών που μπορούν να συζητηθούν».

«Τελικά, οι Έλληνες ψηφοφόροι και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσουν πως είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν να άρουν τις προσπάθειες λιτότητας εν όψει των ενστάσεων της ΕΚΤ», καταλήγει το άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v