Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίτημα για χρηματοδότηση από ELA υπέβαλαν δύο τράπεζες

Στόχος η βελτίωση της ρευστότητας στην πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Αίτημα για χρηματοδότηση από ELA υπέβαλαν δύο τράπεζες

Δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν ήδη ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης του ELA της ΤτΕ, όπως επιβεβαιώνει πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς να κατονομάσει τους ομίλους που προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για τις δύο τράπεζες με δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις που συγκριτικά είναι οι χειρότεροι μεταξύ των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το αίτημα θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις επόμενες ημέρες.

Η εξέλιξη είναι δείγμα ότι οι δυσκολίες αυξάνονται στην πορεία προς τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Όπως είχε επισημάνει το Euro2day.gr τη Δευτέρα οι τράπεζες θα προσέφευγαν στον ELA, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται το Δημόσιο και οι ίδιες για να διέλθουν ομαλά την προεκλογική περίοδο.

Η κάλυψη εξ ολοκλήρου από τις εγχώριες τράπεζες των εκδόσεων εντόκων γραμματίων το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις ελεγχόμενες εκροές καταθέσεων, πιέζει τα επίπεδα διαθέσιμης ρευστότητας, χωρίς προς το παρόν να χρειασθεί εκτεταμένη χρήση της εφεδρείας του ELA.

Σημειώνεται ότι για συγκεντρωτικό ποσό ρευστότητας μέσω ELA, άνω των 2 δισ. ευρώ, απαιτείται η έγκριση της ΕΚΤ, η οποία αποτελεί τυπική διαδικασία, όσο η χώρα παραμένει σε πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v