Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Είμαστε ο ιδανικός αποδέκτης του QE

Οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα πρέπει να περιορισθούν βάσει όρων όπως η χαμηλή αξιολόγηση, τόνισε ο υπουργός. Δεν θα γίνει αποδεκτό ένα αίτημα κουρέματος, τόνισε. Δώρον - άδωρον η ελάφρυνση χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Χαρδούβελης: Είμαστε ο ιδανικός αποδέκτης του QE

Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, το υψηλότερο χρέος και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Με άλλα λόγια, είμαστε και θεωρητικά και πρακτικά ο ιδανικός αποδέκτης του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ο Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα. 

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι αν υποθέσουμε ότι το συνολικό ύψος του QE είναι €550 δισ., τότε το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου €15,9 δισ. 

Το ποσό αυτό, σημείωσε, δεν θα πρέπει να περιορισθεί, δηλαδή να τεθούν επιπλέον όροι όπως π.χ. η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. «Υπάρχει, βέβαια, η προειδοποίηση της ΕΚΤ για μη χρήση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης αν η χώρα πάψει να βρίσκεται υπό πρόγραμμα. Σήμερα, όμως βρίσκεται σε πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Υπογράμμισε ωστόσο, οτι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν αρκεί για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας. Είναι όμως, ένα ακόμη εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής, που ενισχύει τη ρευστότητα και, βραχυπρόθεσμα, τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία.

Στενά τα χρονικά περιθώρια

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην περίοδο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άνεση και πολυτέλεια χρόνου, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών. «Αποφάσεις που δεν θα οδηγούν σε μονομερείς ενέργειες αλλά που θα είναι στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.», σημείωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση και να καθοριστούν οι όροι του προληπτικού μηχανισμού στήριξης. 

«Όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο για την οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου ακόμα και με παράταση. Η αργοπορία συνεπάγεται δυσκολίες στις πληρωμές του δημοσίου και δυσκολίες στη χρηματοδότησή του. Έχει κόστος για την οικονομία», υπογράμμισε.

Η γρήγορη επίτευξη της συμφωνίας θα επιτρέψει την στροφή του ενδιαφέροντος στην πραγματική οικονομία. Ήδη η οικονομία το 2014 αναμένεται να καταγράψει θετικό πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,7%. Για το 2015 είναι ακόμη δυνατή – αν δεν χαθεί σημαντικός χρόνος από την εκλογική διαδικασία και τη νέα διαπραγμάτευση – η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης κοντά στον επίσημο στόχο του 2,9%, εκτίμησε ο υπουργός.  

Το ελληνικό χρέος 

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό ένα αίτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Κούρεμα δεν συζητείται από τους εταίρους. Επειδή απαιτείται ομοφωνία, δεν βλέπω εφικτή την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος προς την πλευρά των επίσημων δανειστών. Η νέα κυβέρνηση πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα Και πιθανόν στην μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Θα το θέλαμε. Θα μας προστατεύσει από μια μελλοντική μεγάλη αύξηση των επιτοκίων», υπογράμμισε.

Για να είμαστε ειλικρινείς, σημείωσε, οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν δώρον-άδωρον αν δεν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλώ δε μάλλον αν ανατραπούν. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων, τόνισε ο υπουργός.

«Ελπίζω ότι η σύνεση και η λογική θα πρυτανεύσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα και ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει μια νέα περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης με μείωση της ανεργίας και αύξησης των εισοδημάτων», κατέληξε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v