Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Νευρικότητα και πιέσεις στο ευρώ αναμένεται να προκαλέσει η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές, σύμφωνα με την HSBC. Μικρή η πιθανότητα στάσης πληρωμών και Grexit. Τι προβλέπει για μετοχές και ομόλογα.

HSBC: Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη δημιουργία κυβέρνησης, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι αυτές που θα καθορίσουν και τη στάση των αγορών μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει σε μια πρώτη αντίδρασή της η HSBC.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές για μια επέκταση του προγράμματος που θα εγγυηθεί την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το 2015 και την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες αναφορές του στην επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, η νίκη του ΣΤΥΡΙΖΑ αυξάνει το ρίσκο εξόδου. Ωστόσο, οι αγορές, αν και φοβούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δίνουν ακόμη χαμηλή πιθανότητα σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι παρατεταμένες και η αβεβαιότητα θα επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία της Ελλάδας.

Ισοτιμίες: Η πρώτη αντίδραση στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι πιέσεις στο ευρώ, αλλά πιστεύεται πως δε θα διαρκέσουν. Η διάρκεια της ανόδου που αναμένεται να ακολουθήσει ενδέχεται επίσης να είναι περιορισμένη.

Ομόλογα: Οι φόβοι των αγορών ίσως προκαλέσουν άνοδο των αποδόσεων, με περισσότερο εκτεθειμένα σε πιέσεις τα ελληνικά ομόλογα. Υπάρχει το ρίσκο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να δημιουργήσουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα, αλλά αν δεν προκύψει η πιθανότητα στάσης πληρωμών, η ευρύτερη επίπτωση στους ελληνικούς τίτλους αναμένεται περιορισμένη.

Μετοχές: Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών δεν αναμένεται να αντιδράσουν θετικά στις αβεβαιότητες. Όταν κατακάτσει η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα για την Ευρώπη θα είναι ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και μικρών ομολογιακών αποδόσεων. Ο οίκος προβλέπει υπεραπόδοση των μετοχών υψηλής απόδοσης σε αυτό το περιβάλλον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v