Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαπέν: Μπορεί να υπάρξει νέο συμβόλαιο για Ελλάδα

Κοινή πεποίθηση η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η ανάπτυξη και το δίκαιο φορολογικό δηλώνει ο γάλλος υπουργός. Θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους, «όχι» σε κούρεμα. Συναντήσεις με Σόιμπλε-Ντράγκι προαναγγέλλει ο Βαρουφάκης. Ζητάμε χρόνο να φτιάξουμε το πρόγραμμα.

Σαπέν: Μπορεί να υπάρξει νέο συμβόλαιο για Ελλάδα

Εχουμε κοινές πεποιθήσεις με τον Γιάννη Βαρουφάκη δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών:

* Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ

* Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη. Καμία χώρα δεν θα περάσει τις δυσκολίες χωρίς να υπάρξει ανάκαμψη. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης.

* Κοινή επιθυμία και πεποίθηση είναι ότι δεν μπορούμε να αναμορφώσουμε μια χώρα χωρίς ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης.

Στην βάση αυτών των κοινών πεποιθήσεων εξετάσαμε το ρόλο που θα μπορούσαμε να παίξουμε. Είμαστε φιλικό έθνος με ιστορικούς δεσμούς απέναντι στην Ελλάδα και ένας σημαντικός παίκτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Πέρα από το διάλογο σε διμερές επίπεδο είναι σημαντικό να υπάρξει διάλογος με το σύνολο των θεσμών που είναι εταίροι (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν αλλά και οι χώρες του ευρώ).

Το χρέος

«Το χρέος είναι ένα θέμα», σημείωσε. Όταν το χρέος είναι 175% του ΑΕΠ δεν είναι κάτι ανώδυνο. Η Ελλάδα ψάχνει τρόπους να μειώσει το βάρος αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ άλλων ζητημάτων που θα πρέπει να συζητηθούν. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις.

Θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα για την κυβέρνηση. Μπορεί να υπάρξει μια δέσμη εργαλείων ώστε η Ελλάδα να έχει το χρόνο τις επόμενες εβδομάδες ώστε να σχεδιάζει το πρόγραμμά της. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, ώστε να προετοιμάσει τα εργαλεία και να σχεδιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Εχουμε εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα μπορεί να φέρει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οπως είπε, η Γαλλία είναι ανοικτή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι όμως στην ακύρωσή του. «Οτιδήποτε μπορεί να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος θα είναι καλοδεχούμενο… βεβαίως όμως δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης του ελληνικού χρέους», είπε, συμπληρώνοντας πως αυτό απλώς θα σήμαινε ότι αντί για τον έλληνα φορολογούμενο, τον λογαριασμό θα τον πλήρωνε ο ευρωπαίος ή ο γάλλος φορολογούμενος.

Βαρουφάκης: Θα συζητήσουμε με όλους

Ο υπουργός Οικονομικών χαιρέτησε τις δηλώσεις του Μ. Σαπέν. Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τα σχέδια της Ελλάδας για προσήλωση σε μια Ελλάδα που αλλάζει και την προσπάθεια να δοθεί τέλος στην κρίση χρέους.

Πρέπει να διαβουλευτούμε σε πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων. «Θα έχω τη χαρά να δω και άλλους εταίρους που είναι αναγκαίοι για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Προσδοκώ να επισκεφτώ και το Βερολίνο αλλά και την Φραγκφούρτη για επαφές με την ΕΚΤ».

Όπως είπε υπάρχει ανταλλαγή ιδεών και με το ΔΝΤ και προσδοκία για συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν όλοι οι ενδιαφερόμενοι βρεθούν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων υπάρχει μεγάλη ελπίδα επιτυχίας. «Σήμερα καθίσαμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού»

Στόχος είναι η ευημερία του μέσου ευρωπαίου πολίτη, όχι του γάλλου ή του έλληνα, αλλά του ευρωπαίου.

Πρέπει να έχουμε κατά νου αυτό που είπε ο Μάριο Ντράγκι. Η επιτυχία της νομισματικής ένωσης εξαρτάται από την επιτυχία παντού. Η Ευρώπη είναι αμετάκλητη. Σήμερα εδώ στο Παρίσι μεταφέραμε αυτή την αποφασιστικότητά μας.

Για το χρέος και την ΕΚΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η χώρα πήρε πολλά χρήματα και έγινε ήδη ένα κούρεμα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους εταίρους, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται ανάπτυξη. Πρέπει να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να πάρουν όλοι τα λεφτά τους πίσω.

Για την ΕΚΤ σημείωσε ότι ο ρόλος της είναι να παρέχει ρευστότητα σε δύσκολες στιγμές. Δική μας δουλειά είναι να της δώσουμε τη δυνατότητα να το πράξει.

Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία ώστε να σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Ο Σόιμπλε

Όπως είπε έλαβε επιστολή από τον Β. Σόιμπλε και «είναι σημαντικό να συναντηθούμε. Η Γερμανία είναι μια χώρα που λειτουργεί πως πνευματικός φάρος για την Ελλάδα. Θα μεταβώ στο Βερολίνο με το ίδιο πνεύμα που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές μεταξύ Βορρά – Νότου. Πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό.
Από την πλευρά του, ο Μ. Σαπέν αναρωτήθηκε που θα βρισκόταν η Γαλλία αν υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός Βορρά και Νότου. «Εμείς κινούμαστε για να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική».

Η τρόικα

Κανείς δεν δικαιούται να ζητά βοήθεια χωρίς εποπτεία, απάντησε σε ερώτηση για την τρόικα. Χρειαζόμαστε τα χρήματα αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε διαρκώς σε δανεικά. Στις συζητήσεις που θα κάνουμε θα δούμε γιατί έχουν αποτύχει τα προγράμματα στην Ελλάδα. Συμμετέχουμε σε όλους τους θεσμούς είπε και επανέλαβε τον διαχωρισμό μεταξύ των θεσμών και των τριών εκπροσώπων που έρχονται για έλεγχο του προγράμματος που έχει αποτύχει. Είναι μάταιο να εμπλακούμε μαζί τους σε μια τέτοια συζήτηση.

Η τρόικα σήμερα στο μυαλό των ελλήνων είναι κάτι αρνητικό και οι λέξεις μετράνε, δήλωσε ο Μ. Σαπέν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους όρους που αποδίδουμε. Υπάρχουν τρεις θεσμοί που είναι εταίροι της Ελλάδας και συνεργάζονται. Οπως είπε χαρακτηριστικά «θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο από τη μουσική και να την πούμε τρίο».

Η Lazard

Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους εμπειρογνώμονες που μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα για την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο Μ. Σαπέν, όπως είπε, πρότεινε στον Γιάννη Βαρουφάκη να βοηθήσει με τεχνογνωσία για το θέμα της φορολογίας.

Σακελλαρίδης: Η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση

Σχολιάζοντας την συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Σαπέν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε:

"Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη και του Γάλλου ομόλογού του Μισέλ Σαπέν έστειλε το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ταύτιση των δύο Υπουργών Οικονομικών σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη.

Να υπογραμμίσουμε ότι στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε με συνέντευξή του στο CNN ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εντολή που του έδωσε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v