Θρίλερ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

"Κύκλοι" του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στη Wall Street Journal πως ο διαγωνισμός πώλησης του ΟΛΠ θα προχωρήσει κανονικά. Λίγο νωρίτερα είχε εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου σύμφωνα με την οποία δεν έχει ασχοληθεί με την τύχη του διαγωνισμού.

Θρίλερ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία βλέπει θετικά μόνο τη σύμβαση παραχώρησης με την κινεζική Cosco, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ασχοληθεί με την τύχη του διαγωνισμού πώλησης του 67,7% του ΟΛΠ, δημοσίευμα της Wall Street Journal επικαλείται πηγές του ΥΠΟΙΚ με βάση τις οποίες ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά!

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις εκπροσώπου της δανέζικης APM Terminals, ενός εκ των υποψηφίων για το 67,7% του ΟΛΠ, σύμφωνα με τις οποίες ο όμιλος θα καταθέσει προσφορά αν προχωρήσει ο διαγωνισμός. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται εκτιμήσεις αναλυτών με βάση τις οποίες μια πιθανή προσφορά για τον ΟΛΠ θα προσέγγιζε τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία του οργανισμού είναι σήμερα περί τα 280 εκατ. ευρώ. 

Η στάση της κυβέρνησης πάντως για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ έχει θολώσει μετά τις αρχικές δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. Ο κ. Δρίτσας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, αλλά και κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή είχε υποστηρίξει πως σταματάει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Στις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης είχαν αντιδράσει και οι Κινέζοι της Cosco οι οποίοι διαχειρίζονται σήμερα το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Μάλιστα υπήρξε και διαρροή σύμφωνα με την οποία έχουν ξοδέψει σημαντικά κεφάλαια για να επεξεργαστούν ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Πειραιά και πως το λιμάνι μπορεί να αναπτυχθεί μόνο ως ενιαίο σύνολο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v