Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη συνεδρίαση ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Ο προβληματισμός στην Αθήνα για τις εκροές καταθέσεων και πώς προδιαγράφεται η εικόνα για τις επόμενες μέρες. Εκκληση από τραπεζίτες για συμφωνία. Σε καθημερινή βάση παρακολουθεί τις κινήσεις η ΕΚΤ. Τι θα αποφασίσει σήμερα.

Κρίσιμη συνεδρίαση ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς χθες οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν συνολικά τα 700 εκατ. ευρώ και οι παραγγελίες για εκταμίευση μετρητών για σήμερα εμφανίζονται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τόσο την ανησυχία, όσο και την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr πως μολονότι η εβδομάδα ξεκίνησε ήσυχα, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup φούντωσε την ανησυχία των καταθετών και χθες αρκετοί έσπευσαν στα τραπεζικά γκισέ με στόχο να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

«Χθες ήταν μία πραγματικά δύσκολη ημέρα και τα στοιχεία, με βάση τις παραγγελίες για εκταμίευση μετρητών, δείχνουν ότι η τάση θα συνεχισθεί τουλάχιστον και σήμερα», τονίζει στο Euro2day.gr αρμόδιο στέλεχος τράπεζας.

Ταυτόχρονα ξένα δημοσιεύματα έφεραν τις διοικήσεις των τραπεζών να έχουν ζητήσει από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να αιτηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την παροχή περαιτέρω ρευστότητας μέσω του ELA.

Πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr υπογραμμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί καθημερινά τις εκροές και με βάση τις ανάγκες ανοίγει τη στρόφιγγα του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας.

«Εξετάζει σε ημερήσια βάση τη φωτογραφία της ημέρας. Έτσι πήρε εκτάκτως την απόφαση την προηγούμενη Πέμπτη να ανοίξει κατά 5,5 δισ. ευρώ τον ELA. Αν χρειασθεί θα το πράξει και σήμερα. Εξάλλου, οι εκροές δικαιολογούν μία τέτοια απόφαση. Η ΕΚΤ δρα προληπτικά», αναφέρουν.

Συμφωνήστε!

Στο ερώτημα εάν σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με τις μαζικές εκροές καταθέσεων αποφασίσει να προβεί σε περιορισμό κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, η πλειονότητα των στελεχών απαντά πως είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο «όσο εκκρεμεί η επίτευξη συμφωνίας ή όχι της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους».

Υπογραμμίζουν με νόημα ότι εάν μέχρι σήμερα το βράδυ δεν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών είναι δύσκολο και παράτυπο η ΕΚΤ να βάλει πλαφόν στις αναλήψεις. «Θα περιμένει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια μέχρι την Παρασκευή. Μετά ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορούν να συμβούν τα πάντα», δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα προς την κυβέρνηση τονίζοντας την ανάγκη συμφωνίας και του εκατέρωθεν συμβιβασμού καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα ωθεί τους καταθέτες στα γκισέ, εξέλιξη που κρύβει κινδύνους. «Ξεκινάμε από χαμηλή καταθετική βάση. Δεν είναι όπως το 2011 όταν οι καταθέσεις διαμορφώνονταν στα 220 δισ. ευρώ.

Τώρα τρώμε από τους μυς, δεν υπάρχει λίπος», αναφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v