Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικές αντιδράσεις για αύξηση του ELA

Η στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Αντιδρά η Γερμανία. Η χρηματοδότηση "μοχλός πίεσης" ώστε η Ελλάδα να δεχθεί παράταση του μνημονίου.

Γερμανικές αντιδράσεις για αύξηση του ELA

Αντιμέτωπη με την αντίδραση της Γερμανίας στο ενδεχόμενο να επιτρέψει την χορήγηση επιπλέον έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα να ζητήσει παράταση του προγράμματος διάσωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στον απόηχο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να εξετάσει το θέμα της στήριξης των ελληνικών τραπεζών, όπου καταγράφεται αύξηση της εκροής καταθέσεων.

Αν και η ΕΚΤ είναι απίθανο να μειώσει το «πλαφόν» του ELA για την Τράπεζα της Ελλάδος, μια άρνησή της να αυξήσει το όριο θα ήταν «κακή είδηση» για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει σχεδόν και τα 65 δισ. ευρώ που τους έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει κατά της κακής χρήσης της έκτακτης ρευστότητας για την έμμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, αναμένεται να εμμείνει στη στάση του κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως ανέφεραν οι πηγές. Παρόμοιες επιφυλάξεις έχουν και άλλοι διοικητές κεντρικών τραπεζών.

Επίσης, φέρονται αποφασισμένοι να επιμείνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον ELA για να αυξήσουν τα holdings ελληνικών εντόκων γραμματίων, αφού αυτό θα ισοδυναμούσε σε παράνομη χρηματοδότηση του κράτους.

Αν η Αθήνα δεν συμφωνήσει σύντομα σε παράταση του προγράμματος διάσωσης, η διατήρηση του περιορισμού στον ELA θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισαγωγή ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιοριστούν τα ποσά που βγάζουν οι καταθέτες από τους λογαριασμούς τους, σημείωσαν οι πηγές.

«Η κατάσταση των τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Στο τέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί το τραπεζικό σύστημα, πιθανότατα θα πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ΕΚΤ θα εκδώσει ανακοίνωση μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης.

Αν και δεν θέλουν να «τραβήξουν την πρίζα» της χρηματοδότησης της Ελλάδας, οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε πως το να επιτρέψουν στις τράπεζες της χώρας να αντλήσουν επιπλέον ρευστότητα, είναι εξίσου προβληματικό.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, έχει προειδοποιήσει πως η χρηματοδότηση είναι μόνο βραχυπρόθεσμη, αν και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει την άμεση χρηματοδότηση εάν η Αθήνα καταλήξει σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ ακυρώσει την έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, όπως έκανε και στην Κύπρο το 2013, η Αθήνα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνάψει νέα συμφωνία με τους διεθνείς υποστηρικτές της ή να έρθει αντιμέτωπη με την χρεοκοπία.

Όμως η ΕΚΤ θα ήταν πολύ απρόθυμη να κάνει μια τέτοια κίνηση. «Το να τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες», σχολίασε ο Ashoka Mody, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος είχε βοηθήσει στον σχεδιασμό του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας. «Οι απειλές της ΕΚΤ είναι παντελώς 'κούφιες'. Παρά τις απειλές, δεν έχει επιλογή. Η ΕΚΤ πρέπει να διερωτηθεί πως μπορεί να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι πως θα το υπονομεύσει».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v