Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Η Ελλάδα χρειάζεται bad bank για τα κόκκινα δάνεια

Καυτό πρόβλημα για τις τράπεζες η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τονίζει ο οίκος, προσθέτοντας ότι δείχνει επιβεβλημένη η σύσταση μιας bad bank. Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους, δεν φαίνεται να υπάρχουν κεφάλαια για τη χρηματοδότησή της.

HSBC: Η Ελλάδα χρειάζεται bad bank για τα κόκκινα δάνεια

Βραχυπρόθεσμα, η τύχη της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών είναι στα χέρια των πολιτικών εκτιμάει η HSBC και επισημαίνει ότι η αγορά θα παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις ενέργειες της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και οποιοδήποτε άλλης αρχής χάραξης πολιτικής που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ρευστότητα στις τράπεζες.

Το ζήτημα της διατήρησης της πρόσβασης στις διευκολύνσεις ρευστότητας είναι το πιο σημαντικό θέμα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα.

Η βρετανική τράπεζα επίσης εκτιμάει ότι ακόμη και αν μια συμβιβαστική λύση βρεθεί, μεσοπρόθεσμα οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους που υπερβαίνει το 30% σε ορισμένα ιδρύματα, προκειμένου να είναι σε θέση να δανείζουν και να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας bad bank, παρόμοια με αυτή αυτές που έγιναν στην Ισπανία, την Ιρλανδία ή και της συζήτηση στην Ιταλία. Το ερώτημα που παραμένει είναι το ποιος θα παρέχει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου οχήματος, καθώς δεδομένου του υψηλού επιπέδου του δημοσίου χρέους, το κράτος δεν φαίνεται να είναι θέση να παράσχει τα κεφάλαια που απαιτούνται για το σκοπό αυτό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v