Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Zeit: H Γερμανία παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο

Οι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ προετοίμασαν το πεδίο για το επιθυμητό ελληνικό αίτημα βοήθειας. Ο Βαρουφάκης δεν είναι πλέον μόνος απέναντι σε όλους, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Zeit: H Γερμανία παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο

Η πορεία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι πλέον «μοναχική», σημειώνει η γερμανική Zeit, προσθέτοντας ότι αντιστράφηκαν τα μέτωπα μετά το χθεσινό «όχι» του Βερολίνου στο ελληνικό άιτημα βοήθειας.

Στο άρθρο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ προετοίμασαν το πεδίο για το επιθυμητό ελληνικό αίτημα βοήθειας. Ο Βαρουφάκης δεν είναι πλέον μόνος απέναντι σε όλους. Η διάταξη μάχης για το χρέος και οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξέρει πως έχει τον Γιούνκερ στο πλευρό του.

O Σόιμπλε, γράφει η εφημερίδα, με το κατηγορηματικό "όχι" χάλασε τα σχέδια του Γιούνκερ. Απειλείται λοιπόν νέα αναστάτωση. Στις Βρυξέλλες φημολογείται ότι στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί, εμπλέκονταν το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ειρωνεία λοιπόν της όλης ιστορίας είναι η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ - δηλαδή, τα τρία θεσμικά όργανα που απαρτίζουν την τρόικα - να ενωθούν κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ήταν πράγματι ο Σόιμπλε,αυτός που όχι μόνο εφηύρε την τρόικα, αλλά και που πρόσφατα την υπερασπίστηκε με επιτυχία έναντι του Βαρουφάκη. Τώρα όμως τα τρία θεσμικά όργανα περιμένουν μια οριστική απόφαση, την οποία όμως ο Γερμανός υπουργός φρενάρει. Και ο Βαρουφάκης δείχνει με το δάχτυλο το Βερολίνο.

Der Standart: Απομονωμένος ο Βαρουφάκης

H επίσης μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Der Standart", όμως κινείται σε διαφορετική γραμμή. Οπως τονίζει μετά την διαφωνία για το χρέος με τους ευρωπαίους εταίρους  η Ελλάδα δείχνει να είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη λίγο πριν από τις  κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των  Υπουργών Οικονομικών.

Υπουργοί από αρκετές χώρες της ΕΕ ζήτησαν πριν από τις συνομιλίες , σαφή δέσμευση από την Αθήνα στις προηγούμενες μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις των  πιστωτών. Σε επίπεδο εργασίας, όλες οι άλλες κυβερνήσεις, σύμφωνα με στοιχεία από τους  κύκλους των συμμετεχόντων στο σημερινό Eurogroup, φαίνεται να συντάσσονται με την σκληρή στάση του μεγαλύτερου χρηματοδότη, της Γερμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v