Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: H EKT ζήτησε από τις τράπεζες να μην αγοράζουν άλλα έντοκα

Η ΕΚΤ έχει δώσει οδηγίες στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους σε έντοκα γραμμάτια στην παρούσα φάση, δήλωσε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας στο Bloomberg. Θα γίνει κανονικά η μετακύλιση των υφιστάμενων εκδόσεων. Αισιόδοξος για το πρόβλημα ρευστότητας.

Καραβίας: H EKT ζήτησε από τις τράπεζες να μην αγοράζουν άλλα έντοκα

Καταθέσεις πάνω από 20 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας φόβων για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. 

Ωστόσο, ο κ. Καραβίας υποστήριξε πως η κατάσταση άλλαξε μετά την συμφωνία του Eurogroup και την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν καθαρές εισροές καταθέσεων. 

Όπως τόνισε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην ρευστότητα του ευρωσυστήματος ανέρχεται κοντά στα 100 δισ. ευρώ, έναντι 45 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στις εκροές καταθέσεων αλλά και από την λήξη των διατραπεζικών γραμμών χρηματοδότησης.

O κ. Καραβίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει δώσει οδηγίες στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους σε έντοκα γραμμάτια στην παρούσα φάση, αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν αποκλείει την μετακύλιση (rollover) των υφιστάμενων εκδόσεων.

«Η ΕΚΤ ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους σε έντοκα, αλλά μπορούμε να τα μετακυλίσουμε και αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε.

O ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση θα λυθεί. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v