Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται να τυπώσει δραχμές

Μια πιθανή χρεοκοπία και αλλαγή νομίσματος δεν θα οδηγήσει σε διαγραφή των χρεών της χώρας υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος. Τονίζει ακόμη ότι μεγάλο κομμάτι του είναι σε ξένο δίκαιο. Συνολικά το ζήτημα δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, αναφέρει.

Goldman Sachs: Γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται να τυπώσει δραχμές

Η συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας επαληθεύει το βασικό μας σενάριο που προϋποθέτει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ωστόσο, μέσω της επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος παραμένουν, εξηγεί η Goldman Sachs.

O αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμάει ότι είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να εκδώσει ένα νέο βιώσιμο νόμισμα και ότι η χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει σε διαγραφή των χρεών της χώρας αφού με το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους να είναι senior, ένα νέο νόμισμα θα μπορούσε απλώς να λειτουργήσει ως μέσο (μερικών) εσωτερικών πληρωμών.

Κατά την άποψή της, το κόστος της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές, αλλά είναι κυρίως και ιδιαίτερα μεγάλο για την Ελλάδα.

Το ισχυρό αυτό αντικίνητρο αυξάνει την πιθανότητα συνεπώς ότι μπορεί τελικά να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης.

Ωστόσο παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν σημαίνει ότι όλοι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί, καθώς οι αυξημένες ανάγκες του Μαρτίου δείχνει ότι η χώρα θα χρειαστεί χρηματοδότηση, ίσως ακόμη και τον Μάρτιο.

Ειδικό ενδιαφέρον έχει η άποψη που αναλύει η Goldman ότι η μετάβαση από το ευρώ σε ένα νέο εθνικό νόμισμα δεν είναι απλή υπόθεση ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους μετά από ένα Grexit οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας καθιστούν σαφές ότι αυτό δεν ισχύει.

Η διάρθρωση του ελληνικού χρέους σημειώνουν αποτελείται από διμερή διακρατικά δάνεια, δάνεια του EFSF και του ΔΝΤ που η αδυναμία πληρωμής τους δεν συνεπάγονται αυτόματη διαγραφή τους και επιπροσθέτως, σημειώνουν, πως περίπου το ήμισυ των νέων ομολόγων της Ελλάδας ύψους 66 δισ. ευρώ είναι σε ξένο δίκαιο, ως αποτέλεσμα του PSI.

Υπάρχουν επίσης επιπρόσθετες επιπλοκές από την χρεοκοπία των δανείων με τον επίσημο τομέα, ως μέρος της συμφωνίας συγχρηματοδότησης, οπότε συνολικά, η αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις δεν θα οδηγήσει σε διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας.

Το επόμενο στοιχείο με ενδιαφέρον από την ανάλυση της Goldman Sachs είναι ότι ακόμα και εάν εισαχθεί ένα νέο νόμισμα, πιθανότατα αυτό θα έχει πολύ περιορισμένη μετατρεψιμότητα σε ευρώ εκτός Ελλάδας και θα ήταν απλά ένα μέσο για τις εσωτερικές συναλλαγές.

Η GS εξηγεί με απλά λόγια ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου, οι συνταξιούχοι και οι παροχείς κρατικών προμηθειών θα πληρώνονταν σε δραχμές και θα έπρεπε να καταβάλουν μέρος των φορολογικών τους υποχρεώσεων στο νέο νόμισμα αλλά δεν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν το νέο νόμισμα για να αγοράσουν εισαγόμενα αγαθά, οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα βιώσιμο νέο νόμισμα.

Η αμερικανική τράπεζα είναι βέβαια ότι αυτή ανάλυση περί νέου νομίσματος είναι μια πολύ θεωρητική άσκηση και δεν νομίζει ότι μια τέτοια έκβαση είναι επιθυμητή ή εφικτή με τη σημερινή ελληνική ηγεσία και αντ 'αυτού, η άσκηση αυτή έχει ως στόχο να καταδείξει τα ισχυρά αντικίνητρα για τη μονομερή αθέτηση και εισαγωγή νέου νομίσματος από την ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v