Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενοικιαζόμενοι «καμικάζι» για είσπραξη του ΦΠΑ

Την πρόσληψη μεγάλου αριθμού ανθρώπων που μετά από μικρή εκπαίδευση και «καλωδιωμένοι» θα αποκαλύπτουν ποιοι δεν κόβουν απόδειξη προωθεί ο ΥΠΟΙΚ. Πληρωμή «με την ώρα» και εργασία για λίγους μήνες. Θα προσληφθούν και τουρίστες!

Ενοικιαζόμενοι «καμικάζι» για είσπραξη του ΦΠΑ

Μια πρωτότυπη ιδέα προωθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης στην 11 σελίδων επιστολή που έστειλε στον Ντάισελμπλουμ.

Όπως αποκαλύπτουν οι FT προχωρά στην δημιουργία ομάδας «καμικάζι» με στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ. Ο υπουργός την αποκαλεί «Σχήμα παρατηρητών για την καταπολέμηση διαφυγής του ΦΠΑ», όπου «ένας μεγάλος αριθμός παρατηρητών» θα βοηθάει την κυβέρνηση στο κυνήγι όσων προσπαθούν να διαφύγουν τον ΦΠΑ.

«Ο μεγάλος αριθμός των μη-επαγγελματιών παρατηρητών θα προσληφθεί σε αυστηρά βραχυπρόθεσμη, περιστασιακή βάση (όχι πάνω από δύο μήνες και χωρίς την προοπτική επαναπρόσληψης) για να παριστάνουν, μετά από μια βασική εκπαίδευση, τους πελάτες, εκ μέρους των φοροεισπρακτικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με ήχο και βίντεο» γράφει η επιστολή.

Αν και δεν θα έχουν δικαιοδοσία να διενεργούν ελέγχους, τα στοιχεία που θα καταγράφουν θα έχουν νομικό βάρος και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φοροεισπρακτικές αρχές. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιούνται άμεσα για την έκδοση ποινών και κυρώσεων. 

Οι νέοι υπάλληλοι, στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνονται και τουρίστες «σε δημοφιλείς περιοχές που ανθεί η φοροδιαφυγή», θα πληρώνονται με την ώρα και θα «είναι δύσκολο να εντοπιστούν από όσους φοροδιαφεύγουν».

Συγκεκριμένα στην επιστολή σημειώνεται πως οι παρατηρητές θα προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες, όπως φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμα και τουρίστες σε περιοχές με μεγάλη φοροδιαφυγή. 

«Τα νέα ότι χιλιάδες περιστασιακοί «ελεγκτές» θα είναι παντού, με συσκευές καταγραφής βίντεο και ήχου εκ μέρους των φοροεισπρακτικών αρχών, έχουν την ικανότητα να αλλάξει γρήγορα τις συμπεριφορές» γράφει ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως τονίζει «θα εξαπλώσει ένα αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία και θα εγκαθιδρύσει μια μια νέα κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης, ειδικά αν συνδυαστεί με την κατάλληλη επικοινωνία του μηνύματος πως έχει έρθει η ώρα για όλους να μοιραστούν το βάρος των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών». 

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η επιστολή περιλαμβάνει επτά μεταρρυθμίσεις:

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

*Διαβάστε όλη την επιστολή Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ στην δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v