Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία

Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup, ξεκαθάρισε ο Γιούνκερ. «Δεν έγινε αρκετή πρόοδος». Υπάρχει πολιτική βούληση να βρεθούν λύσεις, υποστήριξε ο Τσίπρας. Αισιόδοξοι ο Σουλτς και ο πρωθυπουργός ότι θα λυθούν οι «παρεξηγήσεις». Έμφαση στην ανεργία.

Γιούνκερ: Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup έστειλε ο επικεφαλής της Κομισιόν και ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο άνδρες έκαναν δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, η οποία, όπως είχε γράψει χθες το Euro2day.gr, είναι δύσκολη.

«Θα συζητήσουμε τα θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι. Η Κομισιόν πάντα θέλει να βοηθά», είπε o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες. Πρέπει όμως να συμβεί αυτό». 

«Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Θέλω οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί. Ο πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά πιο ευρωπαϊκή και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ο κύριος παίκτης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup.

«Συζητούμε με την Ευρώπη για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Συζητώ με φίλους της Ελλάδας και πιστεύω ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα προβλήματα λύνονται», είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Ναι», σχολίασε ο Γιούνκερ.

Αισιοδοξία Τσίπρα - Σουλτς ότι θα λυθούν οι «παρεξηγήσεις»

«Υπάρχουν εντάσεις πάντα μεταξύ χωρών. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και 'μεταφράσεις' για τις αποφάσεις που ελήφθησαν», παραδέχτηκε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Αυτό θα το αντιμετωπίσουμε και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις εντάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αισιόδοξος ότι οι όποιες παρατηρήσεις θα διευθετηθούν».

«Η Ελλάδα άρχισε να καλύπτει τις υποχρεώσεις της. Κάνουμε αυτό που δεσμευτήκαμε και θέλουμε και οι εταίροι να κάνουν το ίδιο. Οι παρεξηγήσεις θα λυθούν και θα προχωρήσει η συμφωνία που κάναμε στις 20 Φεβρουαρίου», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αμφότεροι στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα μέτρα ανάπτυξης το επόμενο τετράμηνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Ζούμε σε δύσκολες ημέρες. Συζητήσαμε τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τα προβλήματα και να βρούμε στρατηγικές. Οι λύσεις έρχονται με διάλογο μεταξύ των χωρών μελών και των θεσμών», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Συζητήσαμε βραχυπρόθεσμα μέτρα. Μέτρα για να μειωθεί το δράμα που περνά η Ελλάδα και συμφωνήσαμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κινηθεί γρήγορα σε ό,τι αφορά προγράμματα χρηματοδότησης για την ανεργία», τόνισε. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης για το επόμενο τετράμηνο».

«Συζητάμε για τα πραγματικά προβλήματα. Τις απαραίτητες κινήσεις για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας των νέων», είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δαπάνησα το 90% του χρόνου για τις διαπραγματεύσεις, τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Το μήνυμα στον ελληνικό λαό δεν είναι μόνο 'εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή'. Τώρα οι θεσμοί της Ευρώπης θα δώσουν βοήθεια και αλληλεγγύη για τα προβλήματα», συμπλήρωσε.

Task Force

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τη συνάντηση απασχόλησαν τα σοβαρά ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανεργία των νέων. 

Συμφωνήθηκε ότι, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:

- Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund)

- Τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund)

- την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative)

- Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived)

Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v