Crash test στις ελληνικές τράπεζες από τα τεχνικά κλιμάκια

Ποια νούμερα «ξεσκόνισαν» τα κλιμάκια ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ και SSM στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Τα ερωτήματα για ρευστότητα, «ανοίγματα», καταθέσεις και επισφάλειες. Τι συζήτησαν με τους τραπεζίτες.

Crash test στις ελληνικές τράπεζες από τα τεχνικά κλιμάκια

Στο μικροσκόπιο του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών βρέθηκαν χθες οι εξελίξεις και τα καυτά μέτωπα του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι εκροές καταθέσεων, οι επισφάλειες, παλαιές και νέες, η ρευστότητα, τα έντοκα, ο Έκτακτος Μηχανισμός Παροχής Ρευστότητας (ELA) και η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων ήταν τα θέματα για τα οποία τα στελέχη του κλιμακίου ζήτησαν να ενημερωθούν.

Βέβαια, υπήρχε μία διαφορά ως προς τη σύνθεση καθώς επρόκειτο για κουαρτέτο, μια και στο κλιμάκιο των 10 και πλέον υπαλλήλων μετείχαν στελέχη από την ΕΚΤ, την Ε.Ε., το ΔΝΤ και τον SSM (ενιαίος εποπτικός μηχανισμός).

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν στάθηκαν ιδιαίτερα στο καυτό θέμα των πλάνων αναδιάρθρωσης των τραπεζών καθώς με την πορεία αλλά και την πιθανή επανεξέτασή τους θα ασχοληθεί την επόμενη εβδομάδα η ομάδα των στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG com), η οποία θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Ρευστότητα, ELA, έντοκα

Το ζήτημα που μονοπώλησε τις συζητήσεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών ήταν η ρευστότητα. Οι υπάλληλοι του κλιμακίου ζήτησαν λεπτομερή ενημέρωση για τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και τα όρια αντοχής του συστήματος. «Ρωτούσαν για τα capital buffer που διαθέτει η τράπεζα και για την έκθεση που έχει έως και σήμερα στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος», επισημαίνει στο Εuro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των συστημικών τραπεζών.

Την ίδια ερώτηση έθεσαν και στις διοικήσεις των υπόλοιπων τριών τραπεζών, ενώ συνέδεαν το ζήτημα της ρευστότητας και με τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. «Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση περιστράφηκε και στο θέμα των εντόκων, κυρίως στο ύψος που διαθέτουν ήδη οι ελληνικές τράπεζες», τονίζει έτερος τραπεζίτης. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν έντοκα περίπου 12-12,5 δισ. ευρώ και η ΕΚΤ αλλά και ο SSM έχουν βάλει δύο φραγές. Αφενός το συνολικό ύψος να μην ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ (όπως αναφέρεται στο πρώτο μνημόνιο) αφετέρου με βάση την επιστολή του SSM οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να ξεπεράσουν το ύψος των εντόκων γραμματίων που κατείχαν τη 18η Φεβρουαρίου.

Καταθέσεις

Επίμονο εμφανίσθηκε το τεχνικό κλιμάκιο στις ερωτήσεις του για τις καταθέσεις, κυρίως για τις καταθέσεις των 22 δισ. ευρώ, οι οποίες αποσύρθηκαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη χρονική περίοδο Δεκέμβριος-Φεβρουάριος. «Για το θέμα των καταθέσεων δεχθήκαμε μπαράζ ερωτήσεων. Πόσες έφυγαν, πότε θα επιστρέψουν, τι ποσοστό βγήκε εκτός Ελλάδος, τις ποσά βρίσκονται στα σεντούκια...», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr υποστηρίζουν ότι από την πλευρά των διοικήσεων δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις για το θέμα των καταθέσεων και τονίσθηκε πως ήδη υπήρξαν κάποιες επιστροφές, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Επισφάλειες, διαχείριση κόκκινων δανείων

Τα στελέχη των θεσμών ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για τις νέες επισφάλειες που δημιουργήθηκαν από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα. «Η ενημέρωση στο κομμάτι των επισφαλειών υπήρξε εξαντλητική», τονίζει τραπεζίτης και προσθέτει: «Τους επισημάναμε ότι οι νέες επισφάλειες ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ δεν προήλθαν από κάποια επιδείνωση της οικονομικής πραγματικότητας αλλά από την προσδοκία που γέννησαν οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις δανείων. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου παρατηρείται αλλαγή της τάσης και οι δανειολήπτες άρχισαν να ξαναρυθμίζουν».

Ενημέρωση σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr ζήτησε επίσης το τεχνικό κλιμάκιο και για το επικείμενο νομοσχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αλλά και για τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τη δημιουργία Ειδικού Φορέα Διαχείρισης των κόκκινων δανείων όσο και για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για τα κόκκινα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v