Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος

Σαφής η αλλαγή στάσης από τον Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις. Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ με αυστηρές προϋποθέσεις που θα είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές, δήλωσε μιλώντας στην Die Welt. Τι λέει για τις διαπραγματεύσεις και το αίτημα για τις αποζημιώσεις.

Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προετοιμασμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, δήλωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο επίτροπος επί οικονομικών θεμάτων Πιερ Μοσκοβισί. Η αλλαγή στάσης από τον Γάλλο επίτροπο, είναι σαφής καθώς εντείνει τις πιέσεις στην Αθήνα.

«Το Eurogroup έχει ισχυρή βούληση να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Χρηματοοικονομικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν. Καθήκον μας όμως δεν είναι να το οργανώσουμε αυτό, αλλά να το αποτρέψουμε» είπε στην Die Welt και συμπλήρωσε: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές». Προσέθεσε ακόμη ότι ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης θα πρέπει να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται τώρα σε καλύτερη θέση από ό,τι προ διετίας, αλλά προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα επιφέρει μεγάλες πολιτικές ζημίες. «Όλοι θα ρωτούσαν ποια χώρα μέλος θα ακολουθήσει», υπογραμμίζει. 

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του μήνα, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι δεν διαθέτει τέτοιες πληροφορίες. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι χρειαζόμαστε μια μεταρρυθισμένη Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμά πάντως ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. «Θα πρέπει να σεβαστούμε ότι οι Έλληνες ψήφισαν μια αλλαγή πολιτικής. Εντούτοις την ίδια ώρα οι Έλληνες θα πρέπει να σεβαστούν ότι η χώρα τους έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου και οι δυο πλευρές μαθαίνουν. Αλλά κινούμαστε αργά, πολύ αργά. Δεν επιτρέπεται να χάσουμε άλλο χρόνο, αντιθέτως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα», όπως λέει ο γάλλος επίτροπος.

Παράλληλα παίρνει θέση και στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το παρελθόν. Και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην επαναλαμβάνεται η ιστορία. Ωστόσο δεν βοηθά να εκμεταλλεύεται κανείς το παρελθόν για την επίτευξη πολιτικών στόχων του παρόντος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v