Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν κάνουμε πίσω σε όσα εξαγγείλαμε

Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, απαιτούμε το ίδιο από τους εταίρους. Κάποιοι τεχνοκράτες δεν έχουν καταλάβει και επιχειρούν να βάλουν τελεσίγραφα. Ζητάμε ίση μεταχείριση. Η Ελλάδα δεν θα γίνει πολιτικό πειραματόζωο.

Τσίπρας: Δεν κάνουμε πίσω σε όσα εξαγγείλαμε

Είναι θετικό ότι «το νομοσχέδιο που δεν μεταφράστηκε από τα αγγλικά, αλλά γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο μετά από καιρό που δεν παίρνει, αλλά δίνει στους πολίτες. 

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες της. Δεσμευτήκαμε να ματώσουμε για να σταματήσει ο λαός να ματώνει κι άλλο. Συνεχίζουμε Πέμπτη και Παρασκευή με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Συνεχίζουμε με την ανασυγκρότηση του Δημοσίου και την ΕΡΤ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπα, η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη. Το ίδιο, όμως, απαιτεί και από τους εταίρους. «Η σκληρή διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας δεν έχει να κάνει με προσωπικές στρατηγικές. Εχει να κάνει με τη σύγκρουση πολιτικών στρατηγικών στην Ευρώπη». 

Δεν κάνουμε πίσω

Τα νομοσχέδια θα γραφτούν εδώ, είπε. «Δεν κάνουμε πίσω σε όσα εξαγγείλαμε. Βεβαίως είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και διάλογο μέσα και έξω από τη χώρα. Όμως η λαϊκή εντολή που λάβαμε είναι σαφής και έχουμε υποχρέωση να την υλοποιήσουμε», τόνισε.

Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση χωρίς μυστική διπλωματία. Δεν ζητήσαμε ειδική μεταχείριση. Ζητάμε ίση μεταχείριση.
Προς απογοήτευση πολλών δε μείναμε χωρίς συμμάχους και φτάσαμε στη συμφωνία του Φλεβάρη. Διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα και αναγκάσαμε όλο τον κόσμο να παραδεχτεί ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, υπογράμμισε.

Σημείωσε δε ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να βρεθούν ικανά κονδύλια για να επουλωθούν οι πληγές.

Κάποιοι εμφανίζονται «τροϊκανότεροι των τροϊκανών»

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συμφωνία του Eurogroup κερδίσαμε πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας και χωρίς ούτε ένα μέτρο εσωτερικής υποτίμησης. Πετύχαμε να μην υπάρξει καμία περικοπή μισθών και συντάξεων και ούτε μία απόλυση.

Επανέλαβε ότι μπήκε τέλος στην τρόικα. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτούμε φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε εκλεγμένοι υπουργοί να περιμένουν στον προθάλαμο για να τους συναντήσουν οι τεχνοκράτες. Πετύχαμε, τόνισε, να έχουμε το δικαίωμα να μην υλοποιούμε απλά εντολές που έρχονται απ' έξω.

Καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι ξεκάθαρο τι προτείναμε. Κάποιοι όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτό που πετύχαμε, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Εντός κάποιοι εμφανίζονται «τροϊκανότεροι των τροϊκανών». Εκτός μερικοί επιχείρησαν να αποδομήσουν στελέχη μας και προσπάθησαν να δυναμιτίσουν την κυβέρνηση.

Επίθεση στους τεχνοκράτες

Κάποιοι τεχνοκράτες που δεν κατάλαβαν ότι τα πράγματα άλλαξαν, επιχειρούν να βάλουν τελεσίγραφα, σημείωσε. Τους απαντάμε όχι με λόγια αλλά με έργα. Ψηφίζοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και μένοντας πιστοί στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Πενήντα μέρες δεχόμαστε τις ίδιες απειλές. Αποδεικνύονται όμως κενές περιεχομένου και απαξιώνουν αυτούς που τις εκφωνούν, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να βάλουν τέλος σε κάθε μορφή δημοκρατίας θα πρέπει να ξέρουν ότι εμείς δεν θα το αφήσουμε. Θα θέσουμε το θέμα σε όλα τα όργανα της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν είναι άντρο τεχνοκρατών» σημείωσε.

Η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας και ορισμένων τεχνικών κλιμακίων το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να εκθέτει την Ευρώπη. Τι μπορεί να πει κανείς όταν κάποιος γράφει σε ένα χαρτί ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μη συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες; «Ρωτάω κάθε Ευρωπαίο πολίτη: αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε;», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Οι μεταρρυθμίσεις

Καταθέσαμε αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτές είναι πραγματικές και αναγκαίες για να ξεπεράσουμε χρόνιες παθογένειες, είπε ο πρωθυπουργός. Αναρωτήθηκε πότε η πάλαι ποτέ τρόικα απαίτησε να γίνουν πραγματικές αλλαγές στο κράτος, ενώ επιτέθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση: Όπως είπε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν ένα εφεύρημα της προηγούμενης κυβέρνησης, που υπέκλεψε την υπογραφή του ΟΟΣΑ, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, Ηταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v