Manager Magazin: H EKT «μέτρησε» τις συνέπειες του Grexit

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ έχει τρέξει μοντέλα για τις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ στο ελληνικό χρέος, γράφει το γερμανικό περιοδικό. Τι παρουσίασε στην Bundesbank. Ποια είναι τα τρία σενάρια που μπήκαν στο τραπέζι.

Manager Magazin: H EKT «μέτρησε» τις συνέπειες του Grexit

H EKT ετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το περιοδικό Manager Magazin. Σε εσωτερικά υπολογιστικά μοντέλα, μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν μετρηθεί οι συνέπειες που τα διάφορα σενάρια για τη σχέση της Ελλάδας με τη Νομισματική Ένωση μπορεί να έχουν στις τιμές των ελληνικών χρεογράφων.

Η Fernando González Miranda, διευθύντρια του τμήματος ανάλυσης κινδύνων της ΕΚΤ, εξέτασε τρεις πιθανότητες εξέλιξης της ελληνικής κρίσης τις οποίες παρουσίασε στους συναδέλφους της στην Bundesbank. 

Σύμφωνα με αυτές, στην περίπτωση ξαφνικής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εξαιτίας κάποιου «ατυχήματος» (Graccident) το ελληνικό κρατικό χρέος θα έπεφτε στο 5% της ονομαστικής του αξίας.

Αντίστοιχα, εάν η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωνε να επιτύχει αποχώρηση από την ευρωζώνη στη βάση μιας ελεγχόμενης διαπραγμάτευσης, η αξία των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρούσε στο 14%.

Από την άλλη πλευρά, αν η χώρα κατάφερνε να επιτύχει νέο κούρεμα του χρέους με τους δανειστές της, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, τότε τα κρατικά χρεόγραφα θα μπορούσαν να διατηρήσουν πάνω από το ένα τέταρτο της αρχικής τους αξίας (25%).

Ενα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε στο Manager Magazin ότι από όλες τις εκδοχές φοβάται περισσότερο το Graccident. O κίνδυνος είναι μεγάλος τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης «να χάσουν την εποπτεία και ξαφνικά να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους». Σε αυτήν την περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν την Ελλάδα σε κατάσταση στάσης πληρωμών με συνέπεια η ΕΚΤ να μην μπορεί πλέον να χορηγήσει καμία έκτακτη πίστωση στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v