Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση προβληματικών ΜΜΕ με εισήγηση υπουργού

Ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και η συσχέτιση άρθρου του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ με τις υπερχρεωμένες εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πώς σχολιάζουν το επίμαχο σημείο νομικές πηγές.

Λύση προβληματικών ΜΜΕ με εισήγηση υπουργού

Ένα άρθρο που επιδέχεται πολλές ερμηνείες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με αυτό, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τα ΜΜΕ και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, να εισηγείται στη Δικαιοσύνη τη λύση εταιρειών, και κάποιοι εκτιμούν ότι, παρά τη γενική διατύπωση, το ζήτημα αφορά και τη λύση προβληματικών εταιρειών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει: "Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής: 'Έννομο συμφέρον για τη λύση της εταιρείας έχουν και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης'".

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο νόμος έλεγε ότι "έννομο συμφέρον για τη λύση της εταιρείας έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης (σ.σ. νυν υπουργός Οικονομίας) ή η κατά περίπτωση αρμόδια εποπτεύουσα αρχή".

Σύμφωνα με νομικές πηγές, με την εξέλιξη αυτή ο κ. Παππάς αποκτά τεράστια δύναμη απέναντι σε εταιρείες ΜΜΕ και όχι μόνο, αφού θα μπορεί να ζητήσει από ένα δικαστήριο να βγάλει απόφαση και να διατάξει τον "ξαφνικό θάνατο" μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης.

Και σε μια τέτοια περίπτωση, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να δώσει εντολή για εκκαθάριση της εταιρείας, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και συγκεκριμένα:

"Η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση έπειτα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον αν: α) κατά τη σύστασή της δεν καταβλήθηκε το κεφάλαιο που ήταν καταβλητέο, ολικά ή μερικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού, β) η εταιρεία δεν έχει το ελάχιστο κεφάλαιο που ορίζεται κάθε φορά από τον νόμο, γ) το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου του μετοχικού κεφαλαίου και η γενική συνέλευση δεν λαμβάνει μέτρα, δ) η εταιρεία δεν έχει υποβάλει, προς καταχώριση, οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση".

Η νομοθετική αυτή παρέμβαση προωθείται ενώ χθες το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών σηκώθηκε πολύ στη Βουλή με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι θα το προχωρήσει, καταγγέλλοντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αδράνησε παρότι αυτό αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση. Μάλιστα στις δηλώσεις αυτές βρήκε και την υποστήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη που δήλωσε πως θα στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v