Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ εναντίον Reuters για τη ρευστότητα

Διάψευση από το Υπουργείο Οικονομικών για δημοσίευμα του πρακτορείου που ανέφερε ότι η Αθήνα είπε στο EWG ότι τα διαθέσιμα τελειώνουν στις 9 Απριλίου. "Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους θεσμούς", υποστηρίζει. Τι ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

ΥΠΟΙΚ εναντίον Reuters για τη ρευστότητα

Κατηγορηματικά διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ δημοσίευμα του Reuters το οποίο υποστήριζε ότι η Αθήνα διαμήνυσε στο Euro Working Group πως τα ταμειακά διαθέσιμα «στερεύουν» στις 9 Απριλίου. 

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο οικονομικών επισημαίνει ότι «διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου».

Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπογραμμίζει το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι το Reuters, σε δημοσίευμά του νωρίτερα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είπε στους πιστωτές της ότι τα ταμειακά διαθέσιμα «στερεύουν» στις 9 Απριλίου, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Αθήνα κατέθεσε αίτημα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για εκταμίευση χρημάτων πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε, λένε οι ίδιες πηγές.

Ο Ελληνας εκπρόσωπος στο conference call τόνισε ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να ολοκληρωθεί «μετά θάνατον», καθώς, "δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε μετά τις 9 Απριλίου", σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως ανέφερε, κάποιες πλευρές στην τηλεδιάσκεψη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, επέμειναν ότι για να λάβει η Αθήνα το υπόλοιπο του πακέτου διάσωσης, θα πρέπει να συμφωνήσει για τις μεταρρυθμίσεις και να τις υλοποιήσει, και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εκταμίευσης των κεφαλαίων στις 9 Απριλίου.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τόνισαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση, παίρνοντας ρευστότητα από διάφορους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και από κρατικές επιχειρήσεις, ακόμη και εάν χρειάζεται να «περάσει» την κατάλληλη νομοθεσία για να το κάνει.

Όμως η Αθήνα επανέλαβε ότι αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τόσο την αποπληρωμή προς το ΔΝΤ όσο και τις υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπήρξε στην τηλεδιάσκεψη κάποια λύση αναφορικά με το τι θα συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν πέραν της 9ης Απριλίου.

Το πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι τα κλιμάκια στην Αθήνα πάσχιζαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες γιατί έλληνες αξιωματούχοι κάποιες φορές δεν ήξεραν τους σχεδιασμούς και κάποιες δεν επιτρέπονταν να μιλήσουν για αυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v