Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠΕ: Μεγάλη πτώση στο επενδυτικό ενδιαφέρον το α' τρίμηνο

Στο μισό έναντι του δ΄τριμήνου του 2014 έπεσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ. Κατατέθηκαν 11 αιτήσεις για μονάδες 127 μεγαβάτ το πρώτο τρίμηνο του 2015. Στα αιολικά εντοπίζεται το ενδιαφέρον.

ΑΠΕ: Μεγάλη πτώση στο επενδυτικό ενδιαφέρον το α τρίμηνο

Μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2015, επηρεασμένο σαφώς από το γενικότερο οικονομικό κλίμα, την παρατεταμένη αβεβαιότητα και από τη στενότητα στις πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα. Σε αντίθεση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, όταν η ΡΑΕ δέχτηκε 20 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 263,8 μεγαβάτ, το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε σε 11 για μονάδες ισχύος 127,23 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, οι πέντε αφορούν σε αιολικά με συνολική ισχύ 107,8 μεγαβάτ. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών εμφανίζονται η Volterra για δύο αιολικά στην Τανάγρα Βοιωτίας με ισχύ περίπου 63 μεγαβάτ και η γαλλική EDF EN για ένα αιολικό με ισχύ περίπου 30 μεγαβάτ στο Κιλκίς. Επίσης η WORKFORCE TEAM SA κατέθεσε αίτηση για αιολικό 14 μεγαβάτ στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.

Ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά έδειξε μόνο μία επιχείρηση, η ΕΛΒΕ Α.Ε. (μηδενικό το ενδιαφέρον το προηγούμενο τρίμηνο για τη συγκεκριμένη τεχνολογία) και για μονάδα 2 μεγαβάτ στην Ηγουμενίτσα. Στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας κατατέθηκε επίσης μία αίτηση για μονάδα 4 μεγαβάτ στην Καρδίτσα, ενώ το Νομικό Πρόσωπο του Επιμελητήριου Κυκλάδων «Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων» κατέθεσε αίτηση για υβριδική μονάδα 1,8 μεγαβάτ στη Νάξο.

Τέλος για μικρό υδροηλεκτρικό κατατέθηκε μία αίτηση για μονάδα 1,63 μεγαβάτ στους Σοφάδες Καρδίτσας και για βιομάζα δύο αιτήσεις για δύο μονάδες των 5 μεγαβάτ η κάθε μία στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης και στη Φλώρινα.

Γενικότερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ μειώθηκε σημαντικά μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων που περιόρισαν τα έσοδα από την παραγόμενη ενέργεια. Ειδικότερα, σε τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά όπου οι περικοπές ήταν πολύ μεγαλύτερες το ενδιαφέρον πάγωσε. Το κλίμα επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της επιβολής δυσμενέστερων όρων στις δανειοδοτήσεις από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι, επενδύσεις που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια προγραμματίζουν κυρίως ξένοι όμιλοι, ενώ οι ελληνικοί συνεχίζουν με βάση τις άδειες που είχαν λάβει στο παρελθόν.

Τέλος να σημειωθεί ότι μετά από μια περίοδο σχετικής εξομάλυνσης των πληρωμών των παραγωγών από το ΛΑΓΗΕ, οι καθυστερήσεις πλέον φτάνουν τους πέντε μήνες. Έτσι στις 31 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για την παραγωγή του Οκτωβρίου του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v