Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

'Οχι' στις συντάξεις, 'μπορεί' για ΦΠΑ σε νησιά

Στη κόκκινη γραμμή ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις εμμένει η κυβέρνηση, ενώ επανέρχονται σενάρια για αύξηση ΦΠΑ σε «πλούσια νησιά». Γκρίνιες για τη δέσμευση πληρωμής δανείων στο «διηνεκές». Νέο μοντέλο διαπραγμάτευσης και διευκόλυνση των τεχνικών κλιμακίων.

Οχι στις συντάξεις, μπορεί για ΦΠΑ σε νησιά

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ζήτησε να αυξηθεί ο ΦΠΑ και να ψαλιδιστούν οι συντάξεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης απλώς επισήμανε τις (αρνητικές) θέσεις της κυβέρνησης επ' αυτών των δύο ζητημάτων, πάντως στο τραπέζι παραμένει η αύξηση του ΦΠΑ στα «πλούσια» νησιά.

Αυτό προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, παρότι το Μαξίμου δεν τοποθετήθηκε (ακόμη) με non paper για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές απαντούν αρνητικά στο ερώτημα εάν ισχύει το δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο η κ. Λαγάαρντ έθεσε θέμα συντάξεων και ΦΠΑ. Μάλιστα στην ίδια γραμμή κινείται και το υπουργείο Οικονομικών. Κύκλοι του διέψευσαν ότι ζητήθηκε από τον Γ. Βαρουφάκη αύξηση ΦΠΑ και μείωση συντάξεων, αλλά και το ότι η συνάντηση έγινε μετά από επιθυμία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.

Από την κυβέρνηση, όμως, δεν διαψεύδουν ωστόσο τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών (από εγχώριους κύκλους) ότι επανήλθε στις κυβερνητικές συζητήσεις η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα «πλούσια» νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη). 

Τη λύση αυτή την είχαν αποκλείσει αρχικά, όταν παρουσιάστηκε ως ενδεχόμενο από τη Νάντια Βαλαβάνη, επικαλούμενοι νομικά προβλήματα – «δεν επιτρέπεται η μερική απένταξη νησιών από το καθεστώς του ΦΠΑ στο Αιγαίο», έλεγαν.

«Πρέπει να το δούμε, θα βρεθεί τρόπος», απαντούν τώρα, ενώ το θέμα εκτιμάται ότι συζητήθηκε σε μεσημεριανή σύσκεψη στο Μαξίμου με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη και Νάντια Βαλαβάνη. Μάλιστα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον real fm σημείωσε πως η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει το θέμα, αλλά «είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Θεματική διαπραγμάτευση...

Ερωτήματα προκαλεί πάντως η φράση του κ. Βαρουφάκη, μετά τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ, ότι η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων θα βοηθηθεί «από ένα νέο μοντέλο με θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα».

Κι αυτό διότι πίσω από το «θεματικές ενότητες» κρύβεται (και) η επιθυμία της κυβέρνησης να διαχωρισθούν τα αγκάθια από τα... εύκολα προς συμφωνία θέματα που απλώνονται στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, η μετάθεση για τον Ιούνιο των καυτών μέτρων που αφορούν ασφαλιστικό-εργασιακό, για τα οποία ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να έθεσε στην κ. Λαγκάρντ θέμα μετάθεσής τους.

Δυσφορία για το «διηνεκές»

Πέραν τούτου, η διαβεβαίωση του κ. Βαρουφάκη ότι η χώρα θα εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις «στο διηνεκές» προκαλεί ήδη δυσαρέσκεια σε ένα τμήμα κυβερνητικών στελεχών που έχουν υποστηρίξει το αντίθετο.

«Είναι λάθος μία τέτοια διαβεβαίωση εκτός και αν διαφαίνεται συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση», σημείωσε στο Euro2day.gr κορυφαίος υπουργός, με την επισήμανση ότι «ακόμη κι αν έχουμε εξασφαλίσει την αποπληρωμή της τρέχουσας δόσης του Απριλίου, 450 εκατομμυρίων ευρώ, προς το ΔΝΤ, δεν θα ισχύει το ίδιο για την πολύ μεγαλύτερη (730 εκατ ευρώ) τον Μάιο».

Κατά τον ίδιο, εάν μπουν στη ζυγαριά οι μισθοί-συντάξεις και η νέα δόση στο ΔΝΤ «δεν τίθεται θέμα τι θα επιλέξουμε»...

Η θέση αυτή του υπουργού Οικονομικών έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και της αντιπολίτευσης. Γιατί πήγε ή γιατί κλήθηκε κατεπειγόντως και εκτάκτως ο κ. Βαρουφάκης στο ΔΝΤ; Για να μας πει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση και θα πληρώνει στο διηνεκές κανονικά όλες τις δόσεις; Αυτή είναι η σκληρή διαπραγμάτευση και η αδιόρατη απειλή που αφήνει η κυβέρνηση;, διερωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καλό το κλίμα…

Κατά τα λοιπά η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι η συζήτηση έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Όπως πάντως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν:

* Η Κριστίν Λαγκάρντ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κανονικά, διαψεύδοντας έτσι αναφορές του Spiegel την προηγούμενη εβδομάδα. «Εξέφρασα την ικανοποίησή μου στη δέσμευση του υπουργού να βελτιωθεί η δυνατότητα των τεχνικών κλιμακίων να δουλέψουν με τις αρχές για να διενεργήσουν τον απαραίτητο εμπεριστατωμένο έλεγχο (due dilligence) στην Αθήνα και την ενίσχυση των πολιτικών συζητήσεων με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, που αμφότερες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα», σημείωσε.

* Κάλεσε την Αθήνα να κινηθεί γρήγορα: «Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

* Επίσης έστειλε σαφές μήνυμα ότι το Ταμείο περιμένει να συνεχιστούν κανονικά οι πληρωμές: «Χαιρετίσαμε την επιβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι η πληρωμή που οφείλεται στο Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου».

Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης έδειξε πως θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις που θα ικανοποιούν το Ταμείο, καθώς δεσμεύτηκε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων και φωτογράφησε ένα νέο μοντέλο με θεματικές ενότητες: «Η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα είναι καλύτερες ποιοτικά». Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα κάνει λόγο για «παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συλλογής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».

Η έμφαση που δόθηκε από την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, ήταν στις μεταρρυθμίσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για παρά πολλή ώρα για όλες τις πτυχές του προγράμματος αυτού».
Παράλληλα έκλεισε τις συζητήσεις για στάση πληρωμών: «Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Με Atkinson και Sheets σήμερα

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα το πρωί με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Nathan Sheets (o υπουργός Οικονομικών Jack Lew απουσιάζει σε διακοπές), ενώ αργότερα είχε οριστεί συνάντηση με την κ. Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v