Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφοδος πολιτευτών και συνδικαλιστών στον κρατικό μηχανισμό

Ποιοι πολιτευτές, συνδικαλιστές, κομματικά στελέχη, πρώην παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και στενοί συγγενείς υπουργών περιλαμβάνονται στους ανθρώπους που έχουν μέχρι σήμερα επιλεγεί για να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού.

Εφοδος πολιτευτών και συνδικαλιστών στον κρατικό μηχανισμό

Οι μέχρι σήμερα επιλογές της κυβέρνησης δίνουν τον τόνο και για το τι θα ακολουθήσει με το δεύτερο κύμα στελέχωσης του Δημοσίου που προγραμματίζεται στο επόμενο διάστημα. 

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ένα κόμμα που μέχρι πρόσφατα κινούνταν μεταξύ του 4% και του 10% δεν έχει πληθώρα στελεχών οπότε αναγκαστικά θα στραφεί προς τους πολιτευτές και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον κρατικό μηχανισμό.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί θεωρούν πως οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων, διοικητών οργανισμών κ.ά. καθυστέρησαν (καθυστερούν) αρκετά. Συνεπώς υπήρχε χρόνος για να ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία ώστε να επιλεγούν άνθρωποι με μεγαλύτερη γνώση του αντικειμένου που αναλαμβάνουν.

Επιπλέον ενστάσεις διατυπώνονται για την επιλογή συνδικαλιστών σε κορυφαίες θέσεις κρίσιμων οργανισμών με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα τέτοιων τοποθετήσεων. Πρόσθετα ερωτήματα δημιουργούνται από την επιλογή ανθρώπων που έχουν εκφράσει ακραίες απόψεις σε κρίσιμες θέσεις γενικών γραμματέων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο πολιτευτής Γιάννης Τόλιος ο οποίος αρθρογραφεί για την επανακρατικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΤΕ!) στη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας. Ενας άλλος πολιτευτής, ο Απόστολος Αλεξόπουλος, επελέγη για τη θέση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Η νέα κυβέρνηση αξιοποιεί και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική καριέρα των οποίων διεκόπη άδοξα όπως συνέβη με τον πρώην βουλευτή Γιώργο Κίρκο (έναν από τους επτά που είχε διαγράψει ο Γιώργος Παπανδρέου επειδή υπέγραψαν την περίφημη «τροπολογία Πάχτα» για το Πόρτο Καρράς). Ο κ. Κίρκος διορίστηκε διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας – Θράκης). Υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ διορίστηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (που μεταπήδησε στη ΔΗΜΑΡ, για να καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ) Ηλίας Θεοδωρίδης.

Πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είναι κι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης. Πρώην βουλευτής και πρώην στέλεχος της Ν.Δ. (που μεταπήδησε στους ΑΝΕΛ) είναι ο Γιάννης Γιαννέλης – Θεοδοσιάδης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Από τη Ν.Δ. (με μεταγραφή στους ΑΝΕΛ) προέρχεται και ο πρώην βουλευτής Θανάσης Γιαννόπουλος που τοποθετήθηκε διοικητής του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτευτών προέρχεται, όπως είναι φυσικό, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Γιάννης Θεωνάς που τοποθετήθηκε υποδιοικητής του ΙΚΑ, ο νέος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκώζος, ο γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς, ο γενικός γραμματέας στο υπουργείο Επικρατείας Χρήστος Βερναδάκης και οι όμολογοί τους στα υπουργεία Αμυνας Γιάννης Ταφύλης, Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Υποψήφια ευρωβουλευτής ήταν η νέα επικεφαλής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ενώ πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα γενική γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα.

Στο ευρωψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ συμμετείχε στις τελευταίες εκλογές ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ενώ υποψήφιους του ίδιου κόμματος ήταν και ο νέος πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) Ανδρέας Κομματάς. Ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας) Νέστωρας Αντωνίου, ενώ με το ΠΑΣΟΚ είχε «εκτεθεί» το 2012 η υποδιοικητής Αγγέλα Βαγενά. Πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ (Κρήτης) Νίκος Ηγουμενίδης.

Εκτός από τους συνδικαλιστές (ή πρώην συνδικαλιστές) που τοποθετήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, αντίστοιχες περγαμηνές έχουν και άλλα στελέχη του νέου κρατικού μηχανισμού. Για παράδειγμα, πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) διορίστηκε ο Θανάσης Καποτάς, πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε διοικητής της 6ης ΥΠΕ (Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων).

Μια άλλη κατηγορία στελεχών προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος όπως ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης (συντονιστής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ), η γενική γραμματέας Πρόνοιας Μαρίνα Κουτσούρη, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Μανούσος Μανουσάκης και ο συνάδελφός του στο ίδιο υπουργείο Αντώνης Παπαδεράκης (γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή) καθώς και ο γενικός γραμματέας στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης Δημήτρης Λιάκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v