Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φερ εργολάβων-περιφερειών με Σταθάκη για το ΕΣΠΑ

Καλύτερη κατανομή κονδυλίων εντός περιφερειών ζητά το υπουργείο Οικονομίας. Κερκόπορτα για αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου βλέπουν εργολάβοι-Περιφέρειες. Σκληρή κόντρα για τα έργα.

Μπρα ντε φερ εργολάβων-περιφερειών με Σταθάκη για το ΕΣΠΑ

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ των τεχνικών εταιρειών και περιφερειών με το υπουργείο Οικονομίας. Αφορμή έχουν σταθεί κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ τα οποία όπως καταγγέλλουν οι διοικήσεις των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων η κυβέρνηση ζητά να επιστραφούν από τις περιφέρειες. Κάτι που διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στόχος είναι τα αδιάθετα κονδύλια από τις περιφέρειες να κατευθυνθούν προς έργα εντός της ίδιας περιφέρειας που μπορούν να προχωρήσουν.

Για τον λόγο αυτό, πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομίας έστειλε εγκύκλιο στις περιφέρειες με την οποία τους ζητούσε να επιστραφούν τα αδιάθετα κονδύλια για να διατεθούν σε άλλα έργα του προγράμματος.

Σύμφωνα με τη επίμαχη εγκύκλιο, η οποία έχει οδηγήσει σε σύγκρουση Περιφερειάρχες και εργολήπτες με τον υπουργό Οικονομίας, ζητείται από τους περιφερειάρχες στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησης των κονδυλίων μέχρι τις 19 Απριλίου η ανάκλησή τους. Επίσης με βάση τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ζητείται η υποβολή αιτημάτων κατανομών μόνο όταν αυτά απορρέουν είτε από υποβληθέντα παραστατικά λογαριασμών αναδόχων ή ανάλογων παραστατικών, είτε ύστερα από ασφαλή πρόβλεψη ότι θα ακολουθήσουν άμεσα πληρωμές (εντός δεκαπενθημέρου) και δεν θα λιμνάζουν στον Κεντρικό Λογαριασμό αδιάθετοι πόροι.

Η εγκύκλιος είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση των Περιφερειαρχών οι οποίοι μετά την δυόμισι ωρών συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είχαν δηλώσει ότι θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει τη διατήρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κ. Αγοραστός είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

Η εικόνα αυτή απέχει έτη φωτός από τα όσα υποστηρίζει με χθεσινή της ανακοίνωση των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων η οποία δηλώνει ότι η Κυβέρνηση ζητά πίσω τα αδιάθετα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με αποτέλεσμα να τινάσσονται στον αέρα δεκάδες έργα και να απειλούνται άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επιμένουν πως "παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απαιτούμενη εγκύκλιος έτσι ώστε να μην επιστραφούν ως τις 20 Απριλίου 2015 στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ των Περιφερειών που αφορούν σε εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, τα έργα αυτά θα «τιναχτούν στον αέρα».

"Εφόσον δεν εκδοθεί η εγκύκλιος εγκαίρως και δεν γίνουν οι άμεσα απαιτούμενες ενέργειες η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει «ταφόπλακα» στα έργα σε όλη την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν οι Εργοληπτικές Οργανώσεις, καθώς, σχεδόν οριστικά και αμετάκλητα, θα μπει τέλος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης εκατοντάδων έργων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ως το τέλος του χρόνου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v