Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση του αναπληρωτή ΥΠΑΑΤ με τον ΣΕΒΙΤΕΛ

Το ΥΠΑΑΤ θα εξετάσει τη δημιουργία ολιγομελούς γνωμοδοτικής επιτροπής με αντικείμενο την παρακολούθηση και τον συντονισμό των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο του ελαιολάδου.

Συνάντηση του αναπληρωτή ΥΠΑΑΤ με τον ΣΕΒΙΤΕΛ
Το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδου του ελαιολάδου συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ, την Παρασκευή 17/4/2015.

Ο κ. Αποστόλου ενημερώθηκε για το σύνολο των θεμάτων τα οποία απασχολούν τον κλάδο.

Στο πλαίσιο παρακολούθησης και συντονισμού των θεμάτων αυτών, το Υπουργείο θα εξετάσει την δημιουργία μιας ολιγομελούς γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ, αλλά και εκπροσώπων των επαγγελματικών οργανώσεων του τομέα.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1. Η ανάγκη σχεδιασμού και υιοθέτησης μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας για τον ελαιοκομικό τομέα, σε όλα τα επίπεδα και τους επιμέρους κλάδους (πρωτογενή παραγωγή, ελαιοτριβεία, πυρηνελαιουργεία, εμπορία, τυποποίηση, εσωτερική διακίνηση, εξαγωγές κ.λπ.)

2. Ο συντονισμός των εξαγωγικών και ελεγκτικών φορέων του κράτους (τελωνεία, ΓΧΚ, Γραφεία ΟΕΥ της χώρας στο εξωτερικό, Enterprise Greece κ.λπ.) για την προώθηση του προϊόντος, καθώς και την προστασία των ελληνικών ΠΟΠ/ΠΓΕ από φαινόμενα παραποίησης σήματος.

3. Η άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ αριθ. 323902/24.9.09 για την επισήμανση του ελαιολάδου και η προσαρμογή της στις τροποποιήσεις του κοινοτικού πλαισίου.

4. Η καθιέρωση μη επαναχρησιμοποιούμενων μικρών συσκευασιών στα εστιατόρια και ευρύτερα στην μαζική εστίαση.

5. Η πάταξη της διακίνησης του χύμα-ανώνυμου ελαιολάδου μέσα από την αυστηρή εφαρμογή της κείμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για τους κανόνες λειτουργίας και ελέγχου της εσωτερικής αγοράς.

6. Η καθιέρωση «Ανταποδοτικής Εισφοράς» από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα, μέσω της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου & Ελιάς -ΕΔΟΕΕ για την συγκέντρωση, χωρίς την επιβάρυνση του Δημοσίου, των απαραίτητων πόρων για την προβολή και προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

7. Η ανάγκη επίσπευσης της καταβολής της συγχρηματοδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα Προγράμματα Προβολής - Προώθησης του Ελαιολάδου.

8. Η ανάγκη αυξημένης προσοχής για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος από την Xylella Fastidiosa και στην χώρα μας από την γειτονική Ιταλία.

9. Η μελέτη και καταγραφή των ποιοτικών δεικτών (φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) σε όλη την ελληνική επικράτεια (χαρτογράφηση) προκειμένου να θωρακίσουμε την εγχώρια παραγωγή μας για την ανώτερη ποιοτική κατηγορία του «εξαιρετικού παρθένου».

10. Η ανάγκη μελέτης και αξιολόγησης των πλεονεκτημάτων, αλλά και πιθανών προβλημάτων από την καθιέρωση του «Σήματος Ελληνικού Ελαιολάδου» από το ΥΠΑΠΕΝ.

11. Η ανάγκη αντικειμενικής αξιολόγησης, δίκαιης κατανομής και ορθής αξιοποίησης των Προγραμμάτων Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων - ΟΕΦ, με στόχο την βελτίωση της κατάστασης στον τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v