Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει πτώχευση ή Grexit

Δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση που δεν συνεργάζεται ασκεί ο πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι «ύποπτο και απαράδεκτο» που δεν μπαίνουν τα τεχνικά κλιμάκια στα υπουργεία. Ωστόσο αποκλείει ελληνική πτώχευση αλλά και Grexit γιατί απλώς είναι... αδιανόητο.

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει πτώχευση ή Grexit

Η συμφωνία για την Ελλάδα παραμένει μακρινή υποστηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά αποκλείει, μιλώντας στο Politico, πτώχευση ή έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζει ότι ο κύριος λόγος για αυτήν την αισιοδοξία βασίζεται λιγότερο στην εύθραυστη πρόοδο που συντελείται και περισσότερο στο απλό γεγονός ότι "η εναλλακτική είναι αδιανόητη".

"Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα γεγονότα, αλλά αποκλείω 100% αυτό το Grexit. Δεν θα υπάρξει ελληνική πτώχευση", δήλωσε. Αρνήθηκε να συζητήσει τα καταστροφικά σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν, προειδοποίησε όμως ότι "θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε επιπτώσεις των οποίων το μέγεθος ο κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ωστόσο ασκεί έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απουσία συνεργασίας. "Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μας γνωστοποιήσει έγκαιρα τι συμβαίνει", συμπληρώνει. "Χρειαζόμαστε καθαρότητα και δεν την είχαμε. Έχασα την υπομονή μου στο μεσοδιάστημα. Τώρα που την ξαναβρήκα δεν θέλω να τη χάσω πάλι".

"Διαχειρίζομαι αυτό το αποκαλούμενο ελληνικό πρόβλημα για παρά πολλά χρόνια. Δεν είναι αποκαλούμενο πρόβλημα. Είναι πραγματικό πρόβλημα. Δεν συνεργάζονται με τον τρόπο που θα θέλαμε να συνεργάζονται, επειδή το κλιμάκιό μας που βρίσκεται στην Αθήνα, η τεχνική μας ομάδα, δεν έχει τη δυνατότητα να μπει στα υπουργεία. Αυτό δεν είναι μόνο ύποπτο, είναι και απαράδεκτο".

Σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης και μετά την τραγωδία με τους 700 νεκρούς στην Ιταλία, ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε για την αντίδραση της Κομισιόν. "Πιέζουμε για δράση από τα κράτη- μέλη. Πιέζουμε και ελπίζω ότι θα υπάρξουν ισχυρές δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη. Χρειάζεται να κάνουν κάτι τώρα. Κουράστηκα με τη ρητορική της απογοήτευσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v