Σήμα συναγερμού στον Τουρισμό: Πτώση 26% στις κρατήσεις Μαρτίου από Γερμανία

Η Βρετανία και η Γερμανία εμφανίζουν ανησυχητική υποχώρηση στις κρατήσεις. Υπό αναθεώρηση οι προβλέψεις για τη φετινή σεζόν. Εκκληση ΣΕΤΕ να κλείσει η συμφωνία.

Σήμα συναγερμού στον Τουρισμό: Πτώση 26% στις κρατήσεις Μαρτίου από Γερμανία

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του SETE Intelligence, ο ΣΕΤΕ παρατηρεί μια ανησυχητική αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά τις κρατήσεις δύο εκ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, της Γερμανίας και της Αγγλίας, για το 2015.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τη γερμανική αγορά, η οποία ξεκίνησε πολύ δυναμικά κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο έως και το Δεκέμβριο του 2014, καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις Μαρτίου 26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, τη στιγμή που η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, στη βρετανική αγορά, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμα αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μια σημαντική απώλεια μεριδίου έναντι του ανταγωνισμού.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΤΕ στη σχετική ανακοίνωση, όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια στη χώρα μας, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, στη συμβολή στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στη γενικευμένη αστάθεια, έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και το μείζον ζήτημα των μεταναστών, που δυστυχώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας μας, όσο αυτό δεν επιλύεται οριστικά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων και 14 δισ. ευρώ εσόδων, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού θα επανεκτιμηθούν τον επόμενο μήνα. Έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο που θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε την κρισιμότητα των περιστάσεων. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2015 δεν θα είναι πλέον εφικτοί, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που εργάζονται, προσπαθούν και τελικά ζουν και εξαρτώνται από αυτόν, καταλήγει ο ΣΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v