Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Αποφύγετε το Grexit! Θυμηθείτε τη Lehman

To Politico γράφει πως ακόμα και σήμερα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες φοβούνται τις συνέπειες ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου. Παρομοιάζουν το γεγονός με τη Lehman Brothers ή ακόμα και με τη δολοφονία στο Σεράγεβο που οδήγησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Wall Street: Αποφύγετε το Grexit! Θυμηθείτε τη Lehman

Κορυφαία στελέχη στη Wall Street και πολιτικοί στην Ουάσιγκτον προειδοποιούν τους ομολόγους τους στην Ευρώπη να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, καθώς φοβούνται την αντίδραση της αγοράς σε μία περίοδο αργής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία, γράφει η Politico. 

Κάποιοι βέβαια αναφέρουν ότι δεν είναι τόσο τρομοκρατημένοι όσο ήταν το 2012 μπροστά στην πιθανότητα η Ελλάδα -που βρίσκεται πια σε μια αέναη κρίση- να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί αν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία. Κάποιοι μάλιστα ίσως θα προτιμούσαν τα πράγματα να γίνουν έτσι: να αποχωρήσει η χώρα και να πάμε παρακάτω.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως αναφέρουν τη Lehman Brothers. Και τη χρεοκοπία της Ρωσίας. Ή ακόμα και μια δολοφονία στο Σεράγεβο το 1914. Και τότε, η θεωρητική συζήτηση για το πόσο καλύτερα είναι προετοιμασμένος ο κόσμος για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας μετατρέπεται ταχύτατα σε έντονη αναπαραγωγή των φόβων για το πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει έναν παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδδώνα.

Σε τελική ανάλυση η Wall Street και η Washington θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη διότι κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί σε αντίθετη περίπτωση. Και την ώρα που η αμερικανική οικονομία αρχίζει να κλυδωνίζεται και πάλι, η Κίνα επιβραδύνεται και η Μέση Ανατολή είναι ένα βήμα πριν από μια τέλεια καταιγίδα, το να μπει και το ελληνικό ζήτημα στο κάδρο είναι πολύ τρομακτική σκέψη.

Είμαστε σίγουρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι τρία ή τέσσερα χρόνια πριν που συνέβαινε το ίδιο, είπε ο Larry Summers, πρώην γραμματέας του αμερικανικού υπ. Οικονομικών. «Αλλά ο κόσμος είχε υποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της ρωσικής χρεοκοπίας, την κρίση με τα δάνεια υψηλού κινδύνου (subprime) και τον κίνδυνο να αφήσουμε τη Lehman να καταρρεύσει. Είναι σαν να τραβάς μια κλωστή από ένα πουλόβερ. Θα μπορούσε να κοπεί δίχως καμία συνέπεια. Ή θα μπορούσε να ξετυλίγεται συνεχώς δίνοντας αφορμή σε κάτι πολύ μεγάλο».

Στα πιο υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης Ομπάμα πιστεύουν ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε πανικό στις αγορές που θα ήταν ικανός να καταστρέψει την ίδια τη νομισματική ένωση και να ταρακουνήσει ολόκληρη την υφήλιο. Μοιράζονται την άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, o οποίος δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η ελληνική έξοδος «θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε συνέπειες των οποίων το μέγεθος δεν γνωρίζουμε».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπ. Οικονομικών είπε ότι προσδοκά πως συμφωνία μπορεί τελικά να επιτευχθεί. Το αντίθετο θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα κράτη, ώστε να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και το ευρώ καταρρεύσει, τότε οι συνέπειες θα φτάσουν μέχρι και τις ΗΠΑ. Τίποτα από αυτά δεν είναι ασφαλώς σίγουρο, πάντως η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη που θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, τόνισε ο ίδιος, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει επωνύμως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v