Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σκηνικού επιλέγει η κυβέρνηση

Γιατί ξεκίνησε «σταθερή επικοινωνία» με Βερολίνο ο Τσίπρας. Ο πονοκέφαλος Βαρουφάκη και η «διακριτική παράκαμψη» του υπουργού Οικονομικών. Ο Χουλιαράκης ανοίγει τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων στο Brussels Group. Η επίκληση των εκλογών και ο... ρόλος της λίστας.

Αλλαγή σκηνικού επιλέγει η κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ταχύτατα τις νέες πρωτοβουλίες για τις οποίες μιλούσαν προχθές οι συνεργάτες του. Και όχι μόνο. Μέσα από αυτές επισημοποίησε την απόφαση -του ιδίου και του επιτελείου του- «να πάρει πάνω του» τη διαπραγμάτευση ... ή «ακόμη πιο πάνω του», όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο ευρωβουλευτής -και εκ των «ρεαλιστών» του ΣΥΡΙΖΑ- Δημήτρης Παπαδημούλης, φωτογραφίζοντας διακριτική παράκαμψη του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κι αυτό προκύπτει από:

* Την επισήμανση του Μαξίμου ότι στη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο κ. Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ «εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ΄ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης προκειμένου να υπάρξει άμεσα μία αμοιβαία επωφελής λύση». Σημειώνεται ότι για το Μαξίμου το «άμεσα» σημαίνει εντός Απριλίου «ή μέχρι τις 11 Μαΐου» που έχει ορισθεί το επόμενο Eurogroup.

* Την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (με πρωτοβουλία του δεύτερου) για όσα συνέβησαν την Παρασκευή στη Ρίγα, με το πυρ ομαδόν που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

* Τη δραστηριοποίηση σε πρώτο ρόλο, πλέον, του προέδρου του ΣΟΕ Νίκου Χουλιαράκη (σ.σ. επιλογής Γιάννη Δραγασάκη και «εκπροσώπου» του Μαξίμου στη διαπραγμάτευση) έναντι του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Νίκου Θεοχαράκη που αποτελεί επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Χουλιαράκης ήταν αυτός που επικοινώνησε χθες με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο και συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου, άμεσα, οι εργασίες του Brussels Group, με τηλεδιάσκεψη σήμερα και διά ζώσης την Τετάρτη «προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία».

Παράκαμψη Βαρουφάκη λόγω ... βεντέτας

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, όσα έγιναν στη Ρίγα κατέστησαν σαφές ότι η αντιπαράθεση των μελών του Eurogroup (όπου η σφραγίδα ανήκει στον Β. Σόιμπλε) με τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει πάρει τον χαρακτήρα... βεντέτας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται «να αδειάσει» επισήμως τον υπουργό του. Γι΄αυτό επελέγη η «διακριτική παράκαμψή του» μέσω του πρωταγωνιστικού ρόλου που ανέλαβε ήδη στα τελευταία(;) επεισόδια του διαπραγματευτικού σίριαλ.

Οχι εν αγνοία του κ. Βαρουφάκη, όπως προκύπτει από την ωριαία συζήτηση που είχε στο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρίγα.

Η απειλή (και ο φόβος...) της κάλπης

Οσο για τη μαργαρίτα των εκλογών; Το πολιτικό προσωπικό άρχισε να τη... μαδά πάλι χθες με αφορμή δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για κάλπες -εθνικές ή δημοψηφισματικές-, καθώς και διαρροές ότι το Μαξίμου αποκλείει τις δεύτερες, αλλά κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο για τις πρώτες.

Η εκλογολογία, πάντως, δεν βλάπτει ούτε την κυβέρνηση ούτε την αντιπολίτευση, καθώς όλα τα κόμματα κρατούν σε εγρήγορση τους στρατούς τους (ειδικά στη Ν.Δ. όπου κυριαρχεί η εσωστρέφεια από... την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου).

Επιπλέον, η συνταγματική διάταξη που ορίζει ότι εκλογές μέσα σε διάστημα 18 μηνών από τις προηγούμενες γίνονται όχι με σταυρό, αλλά με λίστα, την οποία διαμορφώνουν οι αρχηγοί, λειτουργεί ως δυνατό... χαλαρωτικό στους επίδοξους αντάρτες όλων των πλευρών.

Τον χορό έσυραν χθες οι υπουργοί Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης με δηλώσεις όπως «ο λαός έχει δώσει την απάντησή του και αν χρειαστεί θα το ξανακάνει» και «επιδιώκουμε συμβιβασμό, αν αυτή η συμφωνία χρειαστεί λαϊκή νομιμοποίηση εμείς δεν θα φοβηθούμε».

Σε ρυθμούς δημοψηφίσματος περιορίσθηκε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, απορρίπτοντας τις εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει θέμα αναντιστοιχίας της λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση. Στην περίπτωση όμως, όπως πρόσθεσε, που «κάποιοι πουν ότι θα ακολουθήσουμε τον Σόιμπλε και πρέπει να βγάλουμε την Ελλάδα παράτυπα από την ευρωζώνη, πιθανώς να χρειαστεί δημοψήφισμα».

Υπέρ της δημοψηφισματικής κάλπης, εάν διαφανεί κακή συμφωνία, τάχθηκαν πάλι ο βουλευτής και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και Κώστας Χρυσόγονος, οι οποίοι ωστόσο δεν μετέχουν στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Διαψεύδουν «εκπτώσεις» στις επικουρικές

Χθες πάντως εμφανίσθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις σε πληροφορίες περί νέων υπαναχωρήσεων της κυβέρνησης χάριν της επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης. Οπως ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει «κάποιες υποχωρήσεις» και από τις κόκκινες γραμμές, που όμως δεν θα συνιστούν ακύρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Για παράδειγμα, μικρές μειώσεις στις πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις και μετάθεση για πολύ αργότερα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού και -κυρίως- των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τις πληροφορίες διέψευσαν «κατηγορηματικά» ο αναπληρωτής υπουργός και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης και Γιώργος Ρωμανιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v