Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει plan B για την Ελλάδα

Ετοιμη για όλα τα ενδεχόμενα είναι η ΕΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup. Ελπίζει σε παραγωγικότερες συζητήσεις. Συναντήσεις στην Ευρώπη με θέμα την Ελλάδα. Δεν περιμένουμε Grexit αλλά εξετάζουμε σενάρια, λέει το ΔΝΤ.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει plan B για την Ελλάδα

Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας μιλώντας σε μέλη του κοινοβουλίου της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε για το αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα: «Στην ερώτηση αν η Ολλανδία είναι προετοιμασμένη για ‘ενδεχόμενα’ η απάντηση σε αυτό είναι: 'ναι΄», δήλωσε.

Ο ίδιος ερωτηθείς για δημοσιεύματα στην Ελλάδα που θέλουν την κυβέρνηση να υποχωρεί σε ορισμένα θέματα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές ζήτησε από την Αθήνα να ξοδέψει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο δουλεύοντας για να αποφύγει την άβυσσο.

Είπε ότι ελπίζει πως οι συζητήσεις θα γίνουν ποιο παραγωγικές μετά τις αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης που αποφάσισε η κυβέρνηση. «Ελπίζω σε ένα είδος καινούργιας αρχής» είπε. «'Ελπίζω' γιατί το αποτέλεσμα μένει να φανεί».

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του Eurogroup, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΕ, θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Ρώμη, με θέμα το μέλλον της ευρωζώνης και την κατάσταση με την Ελλάδα. 

Στις 6 Μαίου ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον Γάλλου υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Την Πέμπτη 7 Μαίου ο επικεφαλής του Eurogroup θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί την Παρασκευή 8 Μαίου.

ΔΝΤ: Δεν περιμένουμε Grexit

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιμένει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη, τονίζοντας ωστόσο πως εξετάζει διάφορα σενάρια. «Όπως και με άλλες χώρες πάντα κοιτάμε διαφορετικά σενάρια. Δεν θα κάναμε την δουλειά μας, αν δεν το κάναμε αυτό» τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε πως για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ΔΝΤ χρειάζεται μια συμφωνία με την Ελλάδα σε ένα περιεκτικό σύνολο πολιτικών που θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και όχι μερικά μέτρα.

Ο κ. Rice επισήμανε ακόμα ότι η επόμενη δόση που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ είναι στις 6 Μαίου, γιατί η πρωτομαγιά είναι γιορτή για την χώρα.

Σε ερώτηση για το αν περιμένει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάιο, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε το Ταμείο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στα δύο τελευταία προγράμματα που ξεκίνησαν. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη ευελιξία.

Συνεχίζουμε να είμαστε ευέλικτοι και είμαστε ανοικτοί σε εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής, εφόσον βοηθούν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v