Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πλαίσιο συμφωνίας σε εργασιακά-ασφαλιστικό

Συμφωνήθηκε να προχωρήσουμε σε συλλογικές διαπραγματεύσεις «με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα και όχι 'τύπου Βουλγαρίας’», λένε κυβερνητικές πηγές. Σύμπνοια στην ανάγκη για «βιώσιμο» ασφαλιστικό που θα αποτρέπει την φτώχια τρίτης ηλικίας. Δουλεύουμε σκληρά για απτή πρόοδο στις 11 Μαϊου λένε ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Το πλαίσιο συμφωνίας σε εργασιακά-ασφαλιστικό

«Προ των πυλών» βρίσκεται η συμφωνία, όπως προκύπτει από ευρωπαϊκές και κυβερνητικές πηγές.

To Μαξίμου μάλιστα δίνει... σταγόνα-σταγόνα τα σημεία σύγκλισης, δημοσιοποιώντας τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του. Και μάλιστα σε θέματα που, όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση θεωρούσε «αγκάθια» («κόκκινες γραμμές») και ήθελε την μετάθεσή τους για τη «μεγάλη» διαπραγμάτευση.

Στην ανακοίνωση για την συνομιλία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε σύγκλιση στο εργασιακό. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ, με αντικείμενο... και το εργασιακό και τις συντάξεις.

Ως προς το δεύτερο, κυβερνητικές πηγές περιορίζονται στην επισήμανση ότι «βασικός στόχος του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Ως προς το εργασιακό, προκύπτει σαφώς ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές βελτιώσεις (επαναφορά κατώτατου μισθού και συλλογικών διαπραγματεύσεων με την παλιά τους μορφή) θα παραμείνει στο συρτάρι, αν και «οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες συνεχίζονται».

Να σημειωθεί πάντως ότι το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει μετά τις παραπάνω επικοινωνίες πως «ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές».

«Οχι τύπου Βουλγαρίας»

Κυβερνητικές πηγές με γνώση των συζητήσεων, σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι η σύγκλιση:

* Αφορά «συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα (σ.σ. δηλαδή «όχι τύπου Βουλγαρίας») που θα οδηγήσουν «σε καλές και όχι ευτελείς συλλογικές συμβάσεις».

* Διαπιστώθηκε στο πλαίσιο του Brussels Group, που σημαίνει ότι αφορά την άμεση συμφωνία (Eurogroup) η οποία θα απελευθερώσει ρευστότητα.

* Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τη διαφορετική στάση της ΕΕ και του ΔΝΤ στο εργασιακό.

«Μοντέρνο» σύστημα διαπραγματεύσεων

Η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου για την αναφορά Τσίπρα-Γιούνκερ στο εργασιακό έχει ως εξής:

«Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας. Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Συνομιλία Τσίπρα - Ολάντ

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Θεσμοί: Εργαζόμαστε σκληρά για απτή πρόοδο στις 11 Μαϊου

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις θεσμοί τονίζουν πως εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν την Ελλάδα και να επιτευχθεί πρόοδος στο Eurogroup στις 11 Μαίου.

Αναλυτικά εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαίου».

Μισογεμάτο το ποτήρι

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου ως το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Αυτό ανέφεραν σήμερα κοινοτικές πηγές, σημειώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος, καθώς οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά σε μια σειρά από θέματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ότι «τα πράγματα προχωράνε προς τη σωστή κατεύθυνση». Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση. Πρόσθεσαν ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δεν βλέπουν συμφωνία τη Δευτέρα Ντάισελμπλουμ-Σαπέν

Δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογράμμισαν μετά από συνάντησή τους ο επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Ο γάλλος υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι πολλά θέματα μένει να επιλυθούν μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και πλέον «είναι απίθανη» μια συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v