O επικεφαλής του κεντρώου κόμματος της Φινλανδίας και πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής στις διασώσεις κρατών μελών και στο μεταναστευτικό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Juha Spila, ανέφερε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα περιλαμβάνει ακόμα το κεντροδεξιό Εθνικό Συνασπισμό του πρώην πρωθυπουργού Alexander Stubb.
«Αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κατάσταση της οικονομίας. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό συνασπισμό που θα είναι σε θέση να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόζει» δήλωσε ο κ. Sipila σε συνέντευξη τύπου.
Σημειώνεται ότι το Κόμμα των Φινλανδών, με αρχηγό τον Timo Soini, ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Απριλίου, συγκεντρώνοντας μια έδρα παραπάνω από τον Εθνικό Συνασπισμό.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι φρικτή. Έχω την δική μου άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αλλά θα δούμε από κοινού τι είναι εφικτό» ανέφερε ο ίδιος την Πέμπτη. «Αλλά η Ελλάδα δεν είναι σε κατάσταση που θα μπορούσε να επιβιώσει από μόνη της» πρόσθεσε.
Ο κ. Soini και τα άλλα δύο κόμματα έχουν ανακοινώσει πως θα αποδέχονταν ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, με βάση τις δυνατότητες του ESM.