Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 2+1 σενάρια για τις κινήσεις Ντράγκι

(Upd) Το σήμα από την ΕΚΤ περιμένει τώρα η κυβέρνηση. Το βασικό και το κακό σενάριο για τα ελληνικά ενέχυρα. Τα προαπαιτούμενα για τη βοήθεια μέσω εντόκων γραμματίων και η επιλογή της επαναφοράς του waiver. Πώς αποτιμούν στη Φρανκφούρτη τις εξελίξεις.

Τα 2+1 σενάρια για τις κινήσεις Ντράγκι

Το... καμία αλλαγή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας φαντάζει ως το πλέον πιθανό σενάριο για τις αποφάσεις της ΕΚΤ που όπως έγινε αιφνιδιαστικά γνωστό θα πραγματοποιηθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όπου και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ότι «η ανακοίνωση του Eurogroup δεν αποτελεί σήμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω στη ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία.

Υπάρχει όμως πάντα και ο κίνδυνος η ΕΚΤ να αποφασίσει να σφίξει τα λουριά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ήδη αποφασίσει την αύξηση του κουρέματος στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου τονίζει στο Euro2day.gr ότι η ανακοίνωση του Eurogroup στο μόνο που μπορεί να συμβάλει είναι να σταματήσει «ίσως την αύξηση του haircut στα ενέχυρα».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της αύξησης του κουρέματος των ενεχύρων είχε ληφθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο ανέμενε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών για να δράσει.

Η χθεσινή λιτή ανακοίνωση, με βάση τραπεζικές πηγές, φαίνεται πως δεν αλλάζει εντυπωσιακά τα δεδομένα και διατηρεί σε ισχύ αυτό το αρνητικό σενάριο.

Έτσι, το μόνο βέβαιο είναι η συνέχιση της αύξησης του ορίου της ρευστότητας του ELA όπως συμβαίνει σε εβδομαδιαία βάση.

Τα αιτήματα για τα έντοκα και το waiver

Σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως «κάτι τέτοιο δεν αναμένεται καθώς για να πράξει αναλόγως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται σχετική απόφαση από το Eurogroup».

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν έντοκα 13,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τους κανόνες μπορούν να καταθέσουν στον ELA έντοκα γραμμάτια μόλις 3,5 δισ. ευρώ. Με βάση το πρώτο μνημόνιο, το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων έχει τοποθετηθεί στα 15 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το άνοιγμα του ορίου στα 18 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2012, αυτό έγινε κατόπιν σχετικής απόφασης που πάρθηκε σε Eurogroup εκείνης της περιόδου, και έτσι δόθηκε το πράσινο φως στην ΕΚΤ.

Πιο μαχητή, αλλά με ελάχιστες ελπίδες, θεωρούν στην κυβέρνηση την επαναφορά του waiver, δηλαδή της δυνατότητας οι ελληνικές τράπεζες να καταθέτουν ως ενέχυρα τα ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στην ΕΚΤ, με στόχο τον απευθείας δανεισμό. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και το αίτημα αυτό είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς με απανωτές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει επισημάνει ότι «η επαναφορά και το άνοιγμα της στρόφιγγας από την ΕΚΤ θα γίνει όταν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις υλοποίησης του προγράμματος». Κάτι που δεν υποστηρίζεται προς το παρόν από τη χθεσινή δήλωση προόδου των διαβουλεύσεων από το Eurogroup.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στην Αθήνα τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τραπεζίτες την απόφαση της ΕΚΤ όσον αφορά το ύψος του haircut των ενεχύρων, αν τελικά προχωρήσει η Φρανκφούρτη σε αυτό το βήμα.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι η ανακοίνωση του Eurogroup είναι ικανή να βάλει φρένο στην εφαρμογή της απόφασης της ΕΚΤ, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι το σκληροπυρηνικό στρατόπεδο με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν θα επιμείνει έστω και σε μικρή αύξηση του ποσοστού του haircut στηριζόμενο στους κανόνες της ΕΚΤ, πόσο μάλλον μετά την υποβάθμιση και από τη Moody's.

Υπενθυμίζεται πως ένα ήπιο κούρεμα θα περιορίσει τα περιθώρια που έχουν οι τράπεζες σε ενέχυρα που προσφέρουν για άντληση ρευστότητας από τον ELA σε περίπου 10 δισ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι την πίεση για γρήγορη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v