Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Σε κλοιό πιέσεων ο Αλέξης Τσίπρας

Οι πιέσεις στα διαθέσιμα της κυβέρνησης, στις τράπεζες αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουνίου, τονίζει ο οίκος. Οι φόβοι για τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας και ο κίνδυνος κεφαλαιακών περιορισμών.

JP Morgan: Σε κλοιό πιέσεων ο Αλέξης Τσίπρας

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, τονίζει σε έκθεσή της η JP Morgan. 

Οπως αναφέρει, οι πιέσεις στα διαθέσιμα της κεντρικής κυβέρνησης, στο τραπεζικό σύστημα αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μιας μορφής ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. 

Παραμένει ασαφές, τονίζει ο οίκος, το πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα διαχειριστεί πιθανές αντιρρήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της JP Morgan, θα υπάρξει συμφωνία και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει τρόπο να περάσει τους σχετικούς νόμους, ώστε να αποφευχθούν οι περιορισμοί κεφαλαίων και η χρεοκοπία.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος τελειώνει. Ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, ο Α. Τσίπρας ενδέχεται να μην μπορέσει να περάσει τους σχετικούς νόμους αρκετά γρήγορα από τη Βουλή, ώστε να ξεμπλοκάρει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να καταβάλει τις οφειλές προς τους πιστωτές ή απλώς για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. 

Επίσης, υπάρχει το ρίσκο να τελειώσουν τα collaterals των τραπεζών, τα οποία δίνουν στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) για να εξασφαλίζουν ρευστότητα και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί κεφαλαίων ώστε να περιοριστούν οι εκροές καταθέσεων. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η ανάγκη επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών ενδέχεται να υπάρξει ακόμη και χωρίς χρεοκοπία της χώρας. 

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι δεν θεωρεί πως οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει μια πολιτική συμφωνία μέσω της Αγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν αναμένεται να είναι επιτυχείς. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v