Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Στο 6,5% και 15% οι συντελεστές ΦΠΑ

Μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία ακόμα και εντός εβδομάδας, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών. Δεν έχουμε στο ραντάρ μας τη ρήξη, τονίζει. Τρία τα αγκάθια για την επίτευξη deal με τους δανειστές. Οι κινήσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικό.

Βαρουφάκης: Στο 6,5% και 15% οι συντελεστές ΦΠΑ

Δεν υπάρχει δικαιολογία πλέον να μην κλείσει η συμφωνία, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών «στον Ενικό», προσθέτοντας πως έχουμε εντολή να κάνουμε διαπραγμάτευση, να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν αποκλείεις τη ρήξη σε μια διαπραγμάτευση.

«Άλλο νόμισμα δεν είναι στο ραντάρ μας, δεν είναι στο φαντασιακό μας», αλλά δεν είναι στο ραντάρ μας και μια υπογραφή που δεν είναι εντός της εντολής μας, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν η χρεοκοπία εντός ευρωζώνης είναι στο ραντάρ μας απάντησε: χρεοκοπία εντός ευρωζώνης είχαμε δύο φορές στο παρελθόν. Το PSI ήταν μια χρεοκοπία γιατί εισπράχθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη εγρήγορση για να κλείσουμε τη συμφωνία, είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Επρεπε να είχαμε λήξει στα μέσα Μαρτίου. Καταθέσαμε μια σειρά προτάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν, ενώ οι άλλοι δεν είχαν προτάσεις. Πήγαμε σε μια κυκλική συζήτηση για μια πλήρη αξιολόγηση στην οποία πηγαίναμε από θέμα σε θέμα και κυνηγούσαμε την ουρά μας, συμπλήρωσε.

«Κρίνοντας από τη στάση της άλλης πλευράς έρχεται η ώρα. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για ρήξη, αλλά δεν είναι και η άλλη πλευρά», είπε. Και οι δύο πλευρές έχουν κοινό τόπο τη μη ρήξη.

«Με εκνευρίζει γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν σύμβολα από την εθνική μας παράδοση ως να μην είναι σημαντικά», ήταν η απάντηση στο σχόλιο του για το Κούγκι.

Η δημιουργική ασάφεια και η επώδυνη επένδυση

Ο Γ. Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και της δημιουργικής ασάφειας. Για το γιατί δεν προέβλεψε ώστε να υπάρχει και χρηματοδότηση δήλωσε ότι «δεν πιστεύαμε στο νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση». Το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και μας έφερε ως εδώ. Στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε την επόμενη δόση αλλά να σταματήσει η σκοτοδίνη. Ηταν επώδυνο για την αγορά, αλλά ήταν μια επένδυση. Θέλαμε μια συμφωνία που να σταματά την κρίση ύφεσης-χρέους και να έρχεται πακέτο με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που να αγκαλιάζει ο λαός και να λύνει τα προβλήματα της οικονομίας.

Ο ΦΠΑ

Είχαμε πει ότι δεν θα αλλάξουμε τίποτα στον ΦΠΑ το τετράμηνο και το τηρούμε. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξουμε τίποτα για να μην επηρεαστεί η τουριστική σεζόν. Ο συντελεστής ΦΠΑ 23% είναι ανόητο ποσοστό, ειδικά σε μια χώρα όπου υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή σε αυτό το φόρο.

Συζητούμε το θέμα γιατί μας πιέζουν οι δανειστές. Η πρότασή μας για την εισπραξιμότητα είναι να μειώσουμε τον αριθμό των συντελεστών σε δύο: 6,5% τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και ένας άλλος 15% για όλα τα υπόλοιπα. Για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα θα υπάρξει αύξηση τριών μονάδων και στους δύο συντελεστές για όσους χρησιμοποιούν μετρητά (9,5% και 18%).

Για τα νησιά εφόσον κρατούνται αποδείξεις θα τους δώσουμε μια διαφορά για τους μόνιμους κατοίκους.

Τα αγκάθια

Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικό είναι τα αγκάθια, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Εχουμε συγκλίνει αλλά δεν έχουμε ταυτιστεί, υποστήριξε και αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένους αριθμούς σε ό,τι αφορά το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το ασφαλιστικό είναι μεγάλο θέμα. Γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλο θέμα. Το να κόψουμε συντάξεις δεν είναι μεταρρύθμιση, υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πρέπει να μπει τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε κατηγορίες όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι. Χρειάζεται εξορθολογισμός των ταμείων, παρακολούθηση της εισφοροδιαφυγής και ανάπτυξη για να αυξηθεί η απασχόληση και οι εισφορές.

Στους δανειστές προτείνουμε να έχουμε αναπτυξιακή πολιτική που να αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία έμμεσα και άμεσα.

Η δόση των 750 εκατ. ευρώ

Αμφιταλαντευτήκαμε για το εάν θα πληρώναμε και μισθούς-συντάξεις και το ΔΝΤ. Προτιμούσα να πληρώσω τους μισθούς παρά το Ταμείο, δήλωσε. Εχουν ευθύνες και οι δανειστές για τη ρευστότητα της χώρας.

Το «take it or leave it» δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης. Η περίπτωση της Κύπρου ήταν δυστυχής για την Ε.Ε. Με όσους συζητήσαμε καταλάβαμε ότι όλοι νιώθουν άσχημα με όσα έγιναν στην Κύπρο. Τους βομβαρδίζουμε με προτάσεις και δεν τους αφήνουμε να το κάνουν αυτό.

Η Ρίγα

Το ελληνικό ζήτημα είναι πάντα στην ατζέντα. Υπάρχει περιθώριο για πολιτική διαπραγμάτευση. Η Ευρώπη αφού δοκιμάσει όλες τις εναλλακτικές κάνει το σωστό, επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Η αγορά εργασίας

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μαζικές απολύσεις με 33% αδήλωτη εργασία, κάτι καταστροφικό και για τις επιχειρήσεις που θέλουν να λειτουργούν κανονικά. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Δεν ζητάμε κάτι που δεν έχει η Γερμανία ή η Ιταλία. «Γιατί πρέπει να αποδεχτούμε μια απορρύθμιση, την καταστροφή της αγοράς εργασίας».
Δεν θέλουμε να πάμε στη δεκαετία του 1980, το πλαίσιο τότε ήταν απαρχαιωμένο. Θα πάρουμε τις συμβουλές του ILO και θα νομοθετήσουμε σε αυτή τη βάση. Αυτό λέμε και στους δανειστές.

Τα χρέη στους ιδιώτες

«Θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση και θα αρχίσει να αναπνέει η οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην ερώτηση ότι ο Ντράγκι ήταν το μακρύ χέρι των δανειστών απάντησε ότι η Ελλάδα ήταν μια παράπλευρη απώλεια στην προσπάθειά του να σώσει την ευρωζώνη. Είμαστε μια μικρή χώρα, η σκληρή στάση απέναντί μας έχει να κάνει με τη σύγκρουση των γιγάντων στις προσπάθειες που κάνει για να εξέλθει η χώρα από τον αποπληθωρισμό.

Η ΕΚΤ πάσχισε να εντάξει το QE στην πολιτική της. Είχε αντιδράσεις και η σκλήρυνση της στάσης της προς εμάς δείχνει ότι είμαστε η παράπλευρη απώλεια, επεσήμανε.

Είμαστε «αυτοκόλλητοι» με τον Ευκλείδη

Είμαστε αδελφικοί φίλοι με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας για προσπάθειες να δημιουργηθούν εντυπώσεις για τη σχέση του. Μαζί είδαμε τον Μάριο Ντράγκι την μέρα που έγινε το διοικητικό συμβούλιο που αποφάσισε την άρση του waiver, οπότε και μας το ανακοίνωσε. Θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει και αντέδρασα. Ο Ντράγκι είπε ότι όταν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup αυτό θα ανατραπεί. Μου δήλωσε ότι μετά από πιέσεις προχώρησαν σε αυτή την κίνηση αλλά ανέφερε ότι αν υπάρξει συμφωνία αυτό θα αλλάξει.

Όπως είπε τότε είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι μετά την 20η Φεβρουαρίου θα επανέρχονταν το waiver, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει.

Δεν μας έχει γίνει πρόταση για συμφωνημένη έξοδο από το ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κανένας δεν έθεσε θέμα συμφωνημένης εξόδου από το ευρώ, ενώ αρνήθηκε για άλλη μια φορά να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον Β. Σόιμπλε, με τον οποίο είπε ότι διατηρεί πολύ καλή σχέση.

Οσον αφορά τα κεφάλαια του ΤΧΣ υποστήριξε ότι είτε ήταν στο ΤΧΣ είτε στον EFSF είναι το ίδιο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Δεν σαρώσαμε τα αποθεματικά

Δημιουργήσαμε ένα λογαριασμό και προσφέραμε καλύτερες αποδόσεις, υποστήριξε για το θέμα των repos ο Γ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο έτσι υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση στα κεφάλαια.

Όταν οι δήμοι έχουν τα χρήματα σε μια τράπεζα με ελάχιστο τόκο οι δανειστές αναρωτιούνται γιατί να μην υπάρχουν σε ένα λογαριασμό με επιτόκιο 2%. Και να μην είχαμε πρόβλημα ρευστότητας θα έπρεπε να το κάνουμε, τόνισε και σημείωσε ότι με αυτό ασχολείται ο «ήρωας» αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας.

Είχα διαφωνήσει...

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι είχε διαφωνήσει με διάφορους στο κόμμα που υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Όπως είπε το κόμμα ξεκίνησε από το 4% και ενηλικιώθηκε πολύ γρήγορα.

Δεν θα χρεοκοπήσουμε

Ουτε θα χρεοκοπήσουμε, ούτε θα φτάσουμε σε σημείο να μην πληρώσουμε το ΔΝΤ. Στις 12 Μαϊου δεν θα πληρώναμε και το είχαμε ανακοινώσει με επιστολή του πρωθυπουργού. Ως δια μαγείας βρέθηκαν τα χρήματα, ανέφερε.

Δουλεύουμε για αυτή τη διαπραγμάτευση. Είναι η ώρα των δανειστών. Κάναμε τα 2/3 της διαδρομής ας κάνουν το 1/3. Θα το κάνουν. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία, τόνισε.

Η έκτακτη εισφορά και ο ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε πως είναι αποκρουστικός φόρος. Θα τον αλλάξουμε. Θα πρέπει όμως να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση. Θα προσπαθήσουμε και για φέτος να κάνουμε αλλαγές, σημείωσε.

Οσον αφορά στην έκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά υποστήριξε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Δεν σκέφτηκα ποτέ την παραίτηση

Όταν πίεζαν για παραίτηση ήταν η χαρά μου να μην το σκέφτομαι, υποστήριξε ο υπουργός. Πυρά δεν δέχτηκα εγώ, τα δέχτηκε η χώρα. Αν αρχίζεις να τα παίρνεις προσωπικά δεν αξίζει να είσαι εκεί.

Αναφορικά με το 18-1 είπε ότι υπάρχει μια μικρή μειοψηφία που πιστεύει ότι η λιτότητα είναι καλή. Μια άλλη ομάδα που εφάρμοσε λιτότητα πιστεύει ότι αν υπάρξει λύση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν την εφάρμοσε. Μια τρίτη ομάδα δεν πιστεύει στη λιτότητα.

Είμαστε στρατιώτες, δεν επιλέγουμε, ήταν η απάντηση για το αν θα άλλαζε πόστο σε περίπτωση ανασχηματισμού.

Εχουμε δώσει κοινούς αγώνες με τον Γιάννη Στουρνάρα

Δεδομένης της πορείας του στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει μεγάλη διάσταση. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε θεσμικές θέσεις και πρέπει να συνεργαζόμαστε. Δεν θα αποσπάσετε ούτε μια κουβέντα από εμένα για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε και συμπλήρωσε ότι για το λογαριασμό άκουσε πρώτη φορά στο ταξίδι του στο ΔΝΤ.

Θέλουμε μια Κομισιόν του Ντελόρ και ρύθμιση χρέους

Ως Ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν ευχής έργο να επιστρέψει η Κομισιόν του Ντελόρ. Είχα διαφωνίες αλλά έδειχνε ότι λειτουργεί ως κυβέρνηση της Ευρώπης. Το να μπορέσει η Κομισιόν να παίξει αυτό το ρόλο χωρίς να επικουρείται από το ΔΝΤ θα είναι καλό. «Δεν πρέπει όμως να δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ».

Κανένας στην κυβέρνηση δεν υπογράφει συμφωνία που θα δεν προβλέπει ελάφρυνση χρέους, ξεκαθάρισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v