Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διπλό μήνυμα Ντράγκι στην Αθήνα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι τραπεζίτες μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Κρίσιμα για την περαιτέρω στάση της Κεντρικής Τράπεζας τα αποτελέσματα των επαφών Τσίπρα στη Ρίγα. Γιατί δόθηκαν μόνο 200 εκατ. ευρώ στον ELA και ποιες είναι οι δεξαμενές στα collateral.

Το διπλό μήνυμα Ντράγκι στην Αθήνα

Δυνατότητα άντλησης ρευστότητας ύψους 10 δισ. ευρώ έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος με βάση τα κατατεθειμένα (στον Μηχανισμό) ενέχυρα συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ με μέσο όρο κουρέματος 35%-40%.

Τα ιδιαίτερα στενά περιθώρια για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος καταδεικνύουν την ανάγκη για την άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, ενώ «δικαιολογούν» την ολιγοήμερη αναβολή της αύξησης του haircut στα ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr ότι η κατάσταση ξεφεύγει πλέον από το οριακό σημείο και όσο παρατείνεται ο χρόνος για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, τόσο πλησιάζει ο κίνδυνος του ατυχήματος. «Η απόφαση για το haircut στα ενέχυρα είναι επί της ουσίας ειλημμένη. Το μόνο που απομένει είναι το πάτημα του κουμπιού στην περίπτωση που οι συνομιλίες στη Ρίγα αλλά και οι τυχόν διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες δεν αποδώσουν καρπούς, έστω ένα περίγραμμα μίας καταρχήν συμφωνίας», αναφέρουν.

Σχολιάζοντας και το μικρό μόλις 200 εκατ. ευρώ άνοιγμα του ELA οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ναι μεν από την προηγούμενη εβδομάδα έως και σήμερα φεύγουν σταθερά καταθέσεις ύψους 150-200 εκατ. ευρώ την ημέρα, χωρίς το Δημόσιο να έχει τραβήξει ποσά, χαρακτηρίζουν όμως το οριακό άνοιγμα των 200 εκατ. ευρώ το πλέον ηχηρό μήνυμα προς το ελληνικό δημόσιο.

Πρακτικά ο Μάριο Ντράγκι έστειλε διπλό μήνυμα: πρώτον ότι υπάρχει στο τραπέζι το θέμα του κουρέματος (σ.σ. χαρακτηριστική η σημείωση από πηγές της Φρανκφούρτης ότι συζητήθηκε) και δεύτερον δίνοντας μόλις 200 εκατ. ευρώ αύξηση ορίου «υπενθύμισε» ότι στόχος της ΕΚΤ είναι η στήριξη των τραπεζών και όχι η έμμεση χρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω της άντλησης ρευστότητας από καταθέσεις φορέων (σ.σ. την οριακή αύξηση του ELA είχε προαναγγείλει το Euro2day.gr προ ημερών).

Επιπλέον ενέχυρα

Πέραν των κατατεθειμένων στην Τράπεζα της Ελλάδος ενεχύρων συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ θα μπορούσε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μόνο να διευρυνθεί η γκάμα των επιλέξιμων assets και να εμπλουτισθεί με ενέχυρα χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το σενάριο αυτό βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος με την ΕΚΤ, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την επίτευξη ή μη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

«Σήμερα μοιάζουν να βρίσκονται όλα στον αέρα», αναφέρει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των συστημικών τραπεζών και προσθέτει ότι όλα θα κριθούν από τις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα.

Όσον αφορά τη δεξαμενή των ενεχύρων οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ένα πεδίο θα μπορούσε να αποτελέσει η εξάντληση του πλαφόν των ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (τα γνωστά ως πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη). Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν έχει ορισθεί στην συνολική αξία των εν λόγω ενεχύρων όπως ήταν τη 18η Φεβρουαρίου όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα... έστειλε στον ELA.

Το μήνυμα του ELA

Φειδωλός ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, και στο άνοιγμα του ELA. Έτσι, αποφασίσθηκε να δοθεί επιπλέον ρευστότητα μόλις 200 εκατ ευρώ και το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού να ανέλθει στα 80,2 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το μικρό ποσό αποτελεί ίσως το πιο ηχηρό μήνυμα της ΕΚΤ προς την Αθήνα. Κι αυτό διότι έτσι περιορίζονται οι δυνατότητες του Δημοσίου να σκουπίσει εφεξής καταθέσεις-διαθέσιμα, ακόμη και αναγκαστικά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Τα ποσά του ELA καλύπτουν τις ισόποσες εκροές καταθέσεων. Ουσιαστικά ήταν έως σήμερα μια έμμεση κίνηση χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου. Αυτό φαίνεται να κόβεται καθώς τώρα εντός του ELA έχει απομείνει ένα μαξιλάρι μόλις 3 δισ. ευρώ με στόχο την κάλυψη αποκλειστικά των εκροών καταθέσεων είτε από φυσικά είτε από νομικά πρόσωπα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v