Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε Lew: Πολύ δύσκολη η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό τόσο για τη στάση του ΔΝΤ όσο και για την κατάσταση της χώρας μας που καθιστούν πολύ δύσκολη την καταβολή της δόσης προς το Ταμείο με τα σημερινά δεδομένα. Πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Τσίπρας σε Lew: Πολύ δύσκολη η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ
Στη στάση που θα κρατήσει η αμερικανική κυβέρνηση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στρέφεται το ενδιαφέρον της Αθήνας μετά το χθεσινό τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό τόσο για τη στάση του ΔΝΤ όσο και για την κατάσταση της χώρας μας που καθιστούν πολύ δύσκολη την καταβολή της δόσης προς το Ταμείο με τα σημερινά δεδομένα. Από την πλευρά του ο κ. Λιού είπε πως το υπουργείο του παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στηρίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ωστόσο συνέστησε προσοχή και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, υπογραμμίζοντας ότι μια αποτυχία θα έβαζε σε δοκιμασία την Ελλάδα, σε αβεβαιότητα την Ευρώπη και θα επηρέαζε γενικά την παγκόσμια οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τώρα ο κ. Λιου να επικοινωνήσει με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να γίνει το Ταμείο πιο ευέλικτο στις διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία με δεδομένο ότι το Βερολίνο έχει θέσει ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή και του ΔΝΤ σε οποιαδήποτε συμφωνία.

O αμερικανός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι αν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει άμεσα δυσκολίες, προκαλώντας μεγάλες αβεβαιότητες στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι και δη το Βερολίνο, τονίζουν ότι είναι απολύτως απαραίτητο το ΔΝΤ να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της από το Ρίο ντε Τζανέιρο, προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να γίνει γρήγορη και πρόχειρη δουλειά με την Αθήνα, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια ακόμη για να υπάρξει συμφωνία.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v