Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί:Χρειάζεται ακόμη δουλειά για συμφωνία με την Ελλάδα

Η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται σχέδιο αποχώρησης της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Η ευρωζώνη είναι το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά τώρα πια αφορούν τα πιο σοβαρά ζητήματα.

Μοσκοβισί:Χρειάζεται ακόμη δουλειά για συμφωνία με την Ελλάδα

Οι νέες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνόδου του G7 επιβεβαίωσαν τη βούληση της Κομισιόν για παραμονή της στην ευρωζώνη. O επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν επανέλαβε, απαντώντας στο CNBC, ότι η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά προτού φτάσουμε σε συμφωνία.

«Έχουμε προχωρήσει, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία, περισσότερο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από ό,τι τους τελευταίους τρεις μήνες».

Αυτήν την ώρα συζητάμε σοβαρά θέματα, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, όπως ο ΦΠΑ, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας για τα φορολογικά έσοδα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι συντάξεις και η διοικητική μεταρρύθμιση.

«Όμως, είναι αλήθεια ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Οι όροι για μια πλήρη και ολοκληρωμένη συμφωνία δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί. Και γι' αυτό πρέπει να δουλεύουμε μέρα-νύχτα. Επειδή θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Είναι ο φυσικός τόπος για εκείνη».

Οι μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική, να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια ο κ. Μοσκοβισί ρωτήθηκε σχετικά με τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική εφημερίδα FAZ, όπου η διευθύντρια του ΔΝΤ φέρεται να δηλώνει ότι το Grexit είναι μία πιθανότητα: «Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο;», ήταν η ερώτηση του CNBC. 

«Αυτό δεν είναι το σενάριο της Κομισιόν», απάντησε κατηγορηματικά. «Η Κομισιόν είναι αφοσιωμένη στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη». Όμως συμπλήρωσε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τους υπόλοιπους θεσμούς, κι ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια μαζί τους.

Ο επίτροπος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο Β για την Ελλάδα. Το σχέδιό της είναι ένα, η βούλησή της είναι μία και αφορά την παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v