Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: «Κούρεμα» ενεχύρων και ELA (ξανά) στην ατζέντα

Μικρή διεύρυνση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας για τις τράπεζες εκτιμάται πως θα αποφασίσει η ΕΚΤ. Γρίφος το θέμα του κουρέματος στα ενέχυρα. «Ο Ντράγκι έχει αποδείξει ότι ξέρει να περιμένει», λένε τραπεζικές πηγές. Τα δεδομένα στο μέτωπο της εκροής καταθέσεων.

ΕΚΤ: «Κούρεμα» ενεχύρων και ELA (ξανά) στην ατζέντα

Εν μέσω έντονων διεργασιών τόσο σε επίπεδο κορυφής με στόχο την άμεση συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Αθήνας για περαιτέρω άνοιγμα της ρευστότητας του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA).

Η επέκταση του ορίου του ELA αποτελεί για τους τραπεζίτες το εύκολο κομμάτι της συνεδρίασης καθώς εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν θα αποφύγει να δώσει παραπάνω ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά «χωρίς υπερβολές όσον αφορά το ύψος του ποσού».

Ο μεγάλος φόβος αφορά στην συζήτηση που έρχεται και επανέρχεται στις τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ για την ανάγκη αύξησης του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

«Με βάση την έως σήμερα συμπεριφορά του προέδρου της ΕΚΤ είναι δύσκολο το διοικητικό συμβούλιο να πυροβολήσει την Ελλάδα λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για συμφωνία που δεν είναι άλλη από την 14η Ιουνίου», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και επιμένει στην άποψή του ότι υπάρχει deadline...

Προσθέτει, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «πιο κοντά από ποτέ στην λήψη της απόφασης για αύξηση του haircut στα ενέχυρα. Κι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη πίεση προς την ελληνική πλευρά».

Έτερος τραπεζίτης σχολιάζει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και δεν κρύβει την ανησυχία του, κυρίως μετά, όπως αναφέρει, τις τελευταίες δηλώσεις (την προηγούμενη Τετάρτη) του προέδρου της ΕΚΤ όταν ερωτήθηκε για το θέμα. «Είπε ξεκάθαρα ότι οι συζητήσεις γι αυτό είναι έντονες ενώ επίσης ξεκάθαρη ήταν και η δήλωσή του ότι στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ (δηλαδή αύριο) το θέμα θα αναλυθεί σε βάθος. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό... Βέβαια, παράλληλα εξελίσσεται μία πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση, την οποία σίγουρα δεν θα αγνοήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ», αναφέρει.

Επιστρέφοντας στο θέμα της αύξησης του ορίου του ELA τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr πως πράγματι οι εκροές από την προηγούμενη Τρίτη εντάθηκαν, ωστόσο το μαξιλάρι της ρευστότητας που έχει απομείνει στον ELA δεν εξαντλήθηκε καθώς στο σύστημα εισέρευσε φρέσκο χρήμα από την πληρωμή μισθών (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και συντάξεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χθες οι εκροές κινήθηκαν στην περιοχή των 300 εκατ ευρώ, ποσό που πλέον χαρακτηρίζει τις ήρεμες ημέρες!

Υπενθυμίζεται ότι το όριο του ELA έχει φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της να αποφασίζει άνοιγμα της ρευστότητας κατά 200 εκατ ευρώ και 500 εκατ ευρώ, αντίστοιχα.

Πρόκειται για μικρά ποσά, τα οποία καταδεικνύουν την πίεση που ασκεί η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ προς πάσα κατεύθυνση με στόχο την υπενθύμιση ότι ο χρόνος τελειώνει και είναι επιτακτική η ανάγκη σύναψης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v