Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... χαρτιά κινδυνεύει να μείνει η τριμερής

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι ακόμα δεν πήρε επίσημη απάντηση στις προτάσεις που υπέβαλε, ενώ πληροφορίες από Παρίσι και Βερολίνο αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένο ραντεβού. Χρονοδιάγραμμα για συμφωνία αναζητά η Αθήνα.

Στα... χαρτιά κινδυνεύει να μείνει η τριμερής

Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους επιβεβαιώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Από τη μια πλευρά η Αθήνα διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απάντηση των θεσμών για τις προτάσεις που υπέβαλε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας. Από την άλλη, ανώνυμες πηγές από το Βερολίνο και το Παρίσι δεν επιβεβαιώνουν ως «κλειδωμένο» το ραντεβού των τριών ηγετών που όλες οι πληροφορίες υποστήριζαν ότι θα γίνει σήμερα το βράδυ. 

Δεν έχει προγραμματιστεί η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ-Ολάντ υποστηρίζει γαλλική πηγή στο Reuters. «Δεν έχει καθοριστεί ραντεβού σε αυτό το στάδιο, θα δούμε τι θα γίνει όταν φτάσουμε εκεί [Βρυξέλλες]». Ανάλογες πληροφορίες διακινούνται και από την πλευρά του Βερολίνου. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού που ανακοινώθηκε χθες περιλαμβάνεται η συνάντηση με τους δυο ηγέτες, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν έχουν κάποια διαφορετική ενημέρωση.

Σε αυτό το παιχνίδι εκατέρωθεν πιέσεων, θέση πήρε και η Αθήνα. Όπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι φήμες περί απόρριψης «οργίασαν» σε τέτοιο βαθμό, που ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, με μία ασυνήθιστη κίνηση, διέψευσε τις διαρροές.

Ενδεικτικό της ασάφειας μάλιστα είναι το γεγονός ότι δεν έχει (ακόμη) αποσαφηνισθεί εάν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα απόψε με τους Financial Times να γράφουν ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν στη συνάντηση των 29 Επιτρόπων στο Στρασβούργο επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v