Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SPD: Ο Σόιμπλε βρίσκεται πια εκτός διαπραγμάτευσης

Θέση παρόμοια με εκείνη του κ. Βαρουφάκη διαπιστώνει για τον κ. Σόιμπλε εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος SPD. Δηλώνει σχεδόν σίγουρος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά προσθέτει ότι δε θα είναι αρκετή σε βάθος χρόνου.

SPD: Ο Σόιμπλε βρίσκεται πια εκτός διαπραγμάτευσης

Ο Σόιμπλε έχει παροπλιστεί στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του συγκυβερνώντος κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Carsten Schneider. Όπως μεταδίδει το περιοδικό Focus, o Σνάιντερ δήλωσε σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση ZDF ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πλέον την ίδια θέση στις διαπραγματεύσεις με τον συνάδελφό του από την Ελλάδα, Γιάνη Βαρουφάκη: «Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις, αλλά όχι πια να διαπραγματεύεται». Τώρα, συμπλήρωσε, μόνο οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, o Αλέξης Tσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ μιλούν.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι αυτό οδηγεί ορισμένους συναδέλφους, «οι οποίοι έπαιρναν προσανατολισμό από τον υπουργό Οικονομικών στο να λένε: 'Είμαι σύμφωνος με αυτό;'». Μέσα στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, πρόσθεσε ο Σνάιντερ, υπάρχει βαθιά ρήξη σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες του ΑΠΕ, ο Σνάιντερ δήλωσε πεπεισμένος ότι, παρά την πολεμική και τα τεντωμένα νεύρα που κυριαρχούν στο θέμα της συζήτησης για την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, είπε στο Deutschlandfunk και συμπλήρωσε ότι είναι «σχετικά σίγουρος» ότι θα επιτευχθεί λίαν προσεχώς συμφωνία. Προτεινε επίσης οι δανειστές να διαγράψουν 50-60 δισ. του ελληνικού χρέους.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν αποτελεί επιλογή κατά τον Σνάιντερ: «Δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε». Παρέπεμψε δε στις ήδη καταβληθείσες εκ μέρους της Γερμανίας πληρωμές, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν χαμένες. Εντούτοις, μόνο η ελληνική κυβένρηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση, αν δηλαδή θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Ο Σνάιντερ τόνισε, επίσης, ότι η επικέντρωση της συζήτησης στην καταβολή της δόσης του δεύτερου πακέτου στην Αθήνα δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί οικονομικά, να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να σπάσει το ολιγαρχικό σύστημα. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει ως ανταπόδοση να διορθώσουν τα λάθη στην πολιτική σωτηρίας της συνολικά και να τοποθετήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο. «Αυτό θα ήταν το καλύτερο για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών». Η χώρα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική – «και όχι να έχουμε κάθε έξι μήνες αυτήν την ανασφάλεια, αυτό το παζάρεμα».

Ο Σνάιντερ είναι «σχετικά σίγουρος» ότι συμφωνία θα επιτευχθεί, αν όχι αυτή τη βδομάδα, την ερχόμενη, για την απελευθέρωση των περίπου 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Μετά θα πρέπει να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα. Στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας θα έπρεπε οι δανειστές να προβούν σε διαγραφή χρέους ύψους 50 - 60 δισ. ευρώ διαφορετικά η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Τo Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτιούς λόγους.

Την παρούσα αναταραχή για τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες κατά τους δανειστές δεν είναι επαρκείς, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τη χαρακτηρίζει σκηνοθετημένη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v